MANILLA - De Filippijnse rampenbestrijdingsdienst heeft maandag de schatting van het aantal vermisten door de aardverschuiving op het eiland Leyte van afgelopen week drastisch naar beneden bijgesteld. Volgens de dienst worden nog 913 mensen vermist. Een dag eerder lag dat aantal nog op 1408.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tot nog toe zijn 72 lichamen opgegraven. Volgens de dienst hebben in totaal 435 dorpsbewoners de ramp overleefd. Twintig van hen konden op tijd uit de modder worden gehaald. De andere waren niet in Guinsaugon op het moment van de ramp. Volgens een telling uit 2006 telde het dorp 1420 inwoners maar de autoriteiten erkenden maandag dat dat slechts berust op schattingen.

Reddingswerkers

Hoewel de hoop op het vinden van overlevenden zondag steeds meer vervloog, meldden reddingswerkers maandag geluiden te hebben gehoord uit de buurt van waar eens een school stond. Volgens ooggetuigen ligt er echter een modderlaag van 22 tot 24 meter dik. "De kansen zijn zeer klein maar ze zijn er nog", aldus een vrijwilliger. In de school zaten vrijdag op het moment van de aardverschuiving 246 kinderen en leerkrachten.