JERUZALEM - De Israëlische waarnemend premier Ehud Olmert en zijn kabinet hebben zondag ingestemd met strafmaatregelen tegen de Palestijnen nu de radicale beweging Hamas de Palestijnse regering gaat vormen. De maatregelen bestaan onder meer uit de bevriezing van de overdracht van douaneheffingen, zei minister Bar-On na afloop van het beraad.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het gaat om een bedrag van omgerekend ongeveer 45 miljoen euro per maand. Maar de bewindsman maakte geen melding van een verbod voor Palestijnse arbeiders om nog langer in Israël te werken. Met deze ingrijpende maatregel die duizenden Palestijnen hard zou treffen was vooraf rekening gehouden.

Olmert zei voor het overleg dat de Palestijnse Autoriteit de facto een "terroristische autoriteit" is geworden, nu Hamas het Palestijnse parlement domineert en een regering gaat vormen. Het is de hardste uitspraak van Olmert aan het adres van de Palestijnen sinds de verkiezingsoverwinning van Hamas bij de parlementsverkiezingen eind januari.

Contacten

"Israël zal geen contacten onderhouden met een regering waar Hamas deel van uitmaakt", zei Olmert. Israël wil pas met een Hamas-regering praten als die het bestaansrecht van Israël erkent en de gewapende strijd opgeeft.

Hamas had zaterdag bij de inauguratie van het nieuwe Palestijnse parlement een oproep van president Mahmoud Abbas afgewezen om met Israël te gaan onderhandelen. De beweging erkent het bestaansrecht van de joodse staat niet, maar heeft wel aangegeven een langdurig bestand te willen sluiten.

Tieners

Israëlische militairen hebben zondag twee Palestijnse tieners doodgeschoten bij een inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldden Palestijnse medische bronnen.

Het leger was het kamp Balata, bij de stad Nablus, binnengevallen om militanten op te sporen. De militairen openden het vuur toen ze door jongeren met stenen werden bekogeld.