ISLAMABAD - Leger en politie in Pakistan hebben Islamabad van de buitenwereld afgesloten om nieuwe protesten tegen de Deense spotprenten over de profeet Mohammed te voorkomen. De invloedrijke coalitie van fundamentalistische moslimpartijen MMA had voor zondag een grote demonstratie in de Pakistaanse hoofdstad gepland.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op enkele plaatsen in de stad is het toch tot ongeregeldheden gekomen tussen de politie en enkele honderden demonstranten, meldden ooggetuigen. De veelal jonge relschoppers staken auto's in brand en bekogelden agenten met stenen. De politie heeft traangasgranaten afgeschoten en zou ook met scherp hebben geschoten.

Maatregelen

"Alle mogelijke maatregelen zijn genomen" om de bijeenkomst te voorkomen, aldus het hoofd van de politie in Islamabad. Volgens ooggetuigen patrouilleren duizenden militairen en agenten in de stad. Belangrijke gebouwen zoals het parlementsgebouw en buitenlandse ambassades worden zwaar bewaakt. Op de toegangswegen naar Islamabad wordt het verkeer tegengehouden en worden alle voertuigen grondig geïnspecteerd.

In Islamabad en zusterstad Rawalpindi zijn zondagochtend ruim honderd activisten van de MMA opgepakt, aldus een woordvoerder van de beweging. In de oostelijke stad Lahore is de voorzitter van de MMA, Qazi Hussain Ahmed, onder huisarrest geplaatst. De voorman zou naar Islamabad reizen om de demonstratie te leiden.

Ongeregeldheden

De federale regering heeft de demonstratie in Islamabad verboden om ongeregeldheden die zich de afgelopen weken in heel Pakistan afspeelden, te voorkomen. Bij de onlusten vielen vijf doden en tientallen gewonden. Ambassadegebouwen en vestigingen van buitenlandse bedrijven werden met stenen bekogeld en in brand gestoken.

De demonstranten uitten hun woedde over de in hun ogen blasfemische spotprenten van de profeet Mohammed. De cartoons werden in september voor het eerst in de Deense krant Jyllands Posten geplaatst en later ook in andere Europese kranten en op websites.

Ambassadeur

Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag laten weten dat de Deense ambassadeur in Pakistan tijdelijk is teruggeroepen. Hij kon zijn werk niet meer goed doen. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door de Duitse ambassadeur. Eerder haalde Denemarken zijn ambassadeurs uit Iran, Indonesië en Syrië terug.

Kerken

Honderden boze moslims hebben zondag in de Pakistaanse stad Sukkur twee kerken aangevallen na geruchten dat een christelijke jongen een koran zou hebben ontheiligd. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De politie wist te verhinderen dat de woedende menigte de kerkgebouwen in brand stak. Het overwegend islamitische Pakistan kent een kleine christelijke minderheid.