AMSTERDAM - De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en de organisatie van pluimveehouders houden zondag spoedberaad over de vogelgriep. Dat meldt De Telegraaf zondag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In Italië is een nieuw geval van de gevaarlijke variant van vogelgriep vastgesteld. Testen hebben uitgewezen dat een dode wilde eend die in de centraal gelegen provincie Umbrië is gevonden, besmet was met het virus H5N1. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag laten weten.

Het is het tiende bevestigde geval van H5N1 in Italië. Eerder werd het virus aangetroffen bij negen zieke zwanen op Sicilië en in de zuidelijke regio's Calabrië en Apulië.

Nu ook in Frankrijk en Duitsland met het virus besmette vogels zijn gevonden, wordt verwacht dat het eerste vogelgriepgeval in Nederland 'binnen een paar etmalen' wordt aangetroffen. Dat zegt Voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (PVO) Jan Wolleswinkel.

Draaiboek

Volgens LTO Nederland heerst onder pluimveehouders 'grote ongerustheid'. Mocht zich in Nederland een geval van vogelgriep voordoen, dan liggen op het ministerie van Landbouw draaiboeken klaar.

Wintersportcontrole

Nederlanders op weg naar de wintersport moeten volgens De Telegraaf rekening houden met controles vanwege het virus.

Zaterdag werden op het Duitse Oostzee-eiland Rügen 28 nieuwe gevallen van de voor mensen gevaarlijke griepvariant H5N1 aangetroffen in vogelkadavers. In Frankrijk werd zaterdagavond het eerste geval van vogelgriep gemeld.

Ophokplicht België

België beraadt zich op een vervroegde invoering van de ophokplicht. Oorspronkelijk zou deze pas op 1 maart ingaan, maar door de uitbraak van vogelgriep in Frankrijk wil minister Demotte van Volksgezondheid hier al eerder werk van maken. Een comité van wetenschappers zal maandag op zijn verzoek bijeenkomen, om een snellere ophokplicht te bespreken.

Katten

Vogelhouders, verenigd in de NHBD, hebben zondag een oproep gedaan om huiskatten binnen te houden om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Maar volgens het ministerie van Landbouw is dat niet nodig.

De Nederlandse Bond van Hoender-, Dwerghoender-, Sier-, en Watervogelhouders (NHDB) "overweegt" zelfs bij het ministerie te vragen om een ophokplicht voor katten. Het departement komt maandag met grote advertenties om aan houders van pluimvee en vogels, zoals duiven, duidelijk te maken wat ze tegen vogelgriep kunnen doen.

Daarin staat niets over katten, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Rügen

In de strijd tegen de gevaarlijke variant van vogelgriep is zondag op het eiland Rügen in de Oostzee begonnen met het afmaken van gevogelte. Het gaat vooral om eenden en kippen, meldde de landbouwminister van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zondag.

De deelstaat heeft besloten tot de ingrijpende maatregel om het risico op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Het is niet precies duidelijk hoeveel dieren worden afgemaakt, maar vermoedelijk gaat het om duizenden vogels. Huisdieren worden vooralsnog ontzien.

Op Rügen zijn de afgelopen week tientallen besmettingen met het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1 bij vogels vastgesteld.