PARIJS - In Frankrijk is het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 voor het eerst opgedoken. Dat maakte het Franse ministerie van Landbouw zaterdag bekend. De besmette wilde eend werd op maandag nabij Lyon gevonden. Minister Bussereau zei vrijdag al voor 90 procent zeker te zijn dat het om deze virusvariant zou gaan.

Frankrijk is de grootse pluimveeproducent van de Europese Unie. De autoriteiten hebben de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen in het oostelijke departement Ain rondom de plaats waar de dode eenden werden aangetroffen. Het betreft onder meer het instellen van een stalplicht in een zone van drie kilometer en een surveillancezone van tien kilometer.

Ophokplicht

Verder geldt in Frankrijk een ophokplicht. Minister Bussereau zei dat vanaf woensdag 900.000 vogels zullen worden gevaccineerd. Plannen voor het massaal vernietigen van pluimvee zijn er nog niet.

De bewindsman verklaarde verder dat er nog vijftien andere wilde vogels worden onderzocht op mogelijke besmetting met het H5N1-virus.

Europa

Frankrijk is het zesde land in de EU waar de vogelgriep is opgedoken, na onder meer Duitsland en Oostenrijk. Andere Europese landen waar het virus is geconstateerd zijn Bulgarije, Kroatië, Roemenië, Rusland en Oekraïne. Het H5N1-virus heeft vooral in Azië levens geëist. Daar zijn al 93 mensen aan de ziekte gestorven.

Duitsland

In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn zaterdag 28 nieuwe gevallen ontdekt van besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.

Eerder deze week waren op het eiland Rügen in de Oostzee al dertien dode vogels gevonden. De regering van de deelstaat wil het leger inschakelen. Volgens minister Backhaus van Landbouw moeten militairen op Rügen de vindplaatsen van besmette dode vogels afgrendelen.

Oostenrijk

In Oostenrijk, waar het virus H5N1 vorige week al werd ontdekt, verspreidt de vogelgriep zich verder over het land. In onder meer Wenen werd een dode zwaan gevonden die besmet was met het virus. De overheid heeft een ophokplicht ingesteld.

India

In de Indiase deelstaat Maharashtra heeft het levensgevaarlijke vogelgriepvirus inmiddels ook toegeslagen. In een pluimveehouderij zijn 50.000 kippen aan de ziekte gestorven. Het is de eerste melding van een uitbraak van het gevreesde virus in India. In het gebied bevinden zich veel kippenboerderijen. Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, zullen zeker 500.000 vogels worden afgemaakt.

Muteren

Wetenschappers vrezen dat het virus zal muteren, waardoor het overdraagbaar wordt van mens op mens en miljoenen mensen zouden kunnen worden besmet.