SCHWERIN - In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn zaterdag 28 nieuwe gevallen ontdekt van besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder deze week waren op het eiland Rügen in de Oostzee al dertien dode vogels gevonden. In Oostenrijk, waar het virus H5N1 vorige week al werd ontdekt, verspreidt de vogelgriep zich verder over het land. In onder meer Wenen werd een dode zwaan gevonden die besmet was met het virus. De overheid heeft een ophokplicht ingesteld.

India

De vogelgriep lijkt ook te zijn opgedoken in India. In het district Nandurbar in de westelijke deelstaat Maharashtra zijn in de afgelopen dagen tienduizenden vogels gestorven.

Aanvankelijk werd gedacht aan de ziekte van Newcastle, maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat de sterfte is veroorzaakt door vogelgriep. Of het om de ook voor mensen gevaarlijke variant H5N1 gaat wordt nog onderzocht, zei Uttam Khobragade, de hoogste veterinaire functionaris in Maharashtra zaterdag.

Indonesië

Indonesië meldde zaterdag de negentiende vogelgriepdode in het land. Het gaat om een 23-jarige man, Purnomo, die 10 februari in een ziekenhuis in Jakarta overleed en van wie nu is komen vast te staan dat hij het H5N1-virus onder de leden had, aldus Hariadi Wibisono van het ministerie van volksgezondheid. Net als eerdere slachtoffers had Purnomo intensief contact gehad met pluimvee.

Minister van gezondheidszaken Siti Fadilah Supari zei zaterdag dat de Indonesische regering de voorraad antivirale middelen dit jaar drastisch wil opvoeren, tot tien miljoen pillen. Minister van landbouw Anton Apriyanto waarschuwde afgelopen woensdag dat steeds meer mensen door vogelgriep worden aangestoken en er ook sneller aan overlijden.

Muteren

Tot dusver zijn mensen alleen door contact met zieke vogels besmet geraakt, maar griepexperts vrezen dat het H5N1-virus kan muteren en dan ook van mens op mens kan worden overgedragen.