RAMALLAH - In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is zaterdagochtend het nieuwe, door de radicale Hamas-beweging gedomineerde Palestijnse parlement beëdigd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

President Mahmud Abbas nam de nieuwe parlementsleden de eed af. Het is voor het eerst dat leden van Hamas in het parlement zitten.

Nieuwe regering

In zijn toespraak kondigde Abbas formeel aan wat al verwacht werd, namelijk dat hij Hamas belast met de vorming van een nieuwe regering. Hij drong er bij het nieuwe parlement op aan alle tot dusver met Israël gemaakte afspraken na te komen.

Kort voor het begin van de zitting zei beoogd parlementsvoorzitter Abdel Aziz Dweik - een gematigd Hamas-lid - dat Hamas-leider Ismail Haniyah de nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit wordt.

Reisverbod

Veel parlementsleden woonden de plechtigheid bij via een videoverbinding vanuit Gaza omdat zij van Israël een reisverbod hadden gekregen. Het Israëlische leger grendelde zaterdag voor het begin van de bijeenkomst in Ramallah de stad op de Westelijke Jordaanoever van de buitenwereld af.

Tijdens de eerste zitting van het parlement raakten Palestijnse veiligheidstroepen slaags met demonstrerende politiemensen. Die waren naar het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit gekomen om uitbetaling van hun salaris te eisen. Zij zouden al twee maanden geen geld hebben gekregen.