AMSTERDAM - Mensen die zich veelvuldig schuldig maken aan strafbare feiten, gaan daarmee ook door tijdens hun proefverlof. Ze zijn wat dat betreft onverbeterlijk. Dat blijkt uit een zaterdag verschenen onderzoeksrapport waarvoor de politie Amsterdam-Amstelland deze zogenoemde veelplegers heeft ondervraagd.

Het komt geregeld voor dat het politiekorps het zwaarste type draaideurcriminelen tijdens proefverlof vier tot vijf keer moet arresteren omdat ze opnieuw de fout ingaan. Het gaat dan om criminelen die voor twee jaar opgesloten zitten in de Inrichting Stelselmatige Daders.

Knelpunten

Korpschef B. Welten van de politie Amsterdam-Amstelland zegt dat dit aangeeft dat er knelpunten zitten "in het systeem na ons", terwijl vaak naar de politie wordt gekeken als het om deze categorie misdadigers gaat.

De politie concludeert dat het Openbaar Ministerie (OM) en de rechterlijke macht bij de strafeis en de strafoplegging meer rekening moet houden met het gedrag van veelplegers. Het OM liet zaterdag weten dat het pas reageert op het rapport als justitie het heeft kunnen inzien.

Verantwoordelijk

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn 5800 veelplegers actief (16 procent van de criminelen). Zij zijn echter verantwoordelijk voor 63 tot 68 procent van de criminaliteit. Voor het onderzoek 'Bekentenissen (Veelplegers over hun dagelijks werk)' werden tweehonderd veelplegers ondervraagd. Iemand krijgt dit stempel als hij in een jaar ten minste drie keer wordt verdacht van een misdrijf.

Verslaafd

Het merendeel van de draaideurcriminelen is verslaafd en opereert in het centrum en in Zuid-Oost. Zij staan bekend als de meest onverbeterlijke overlastveroorzakers. Zij vertonen intimiderend gedrag en zijn betrokken bij straatroof, bedreiging, mishandeling, openlijke geweldpleging, aanranding en zakkenrollerij.

Welten ziet graag dat naast gecontroleerde medische verstrekking van heroïne de ISD-maatregel vaker wordt toegepast. Een veelpleger die ISD krijgt opgelegd is twee jaar lang verplicht verbonden aan justitie en zorginstanties. Hiermee moet worden voorkomen dat zij binnen korte tijd weer terugvallen in het patroon van overlast en criminaliteit.

Zorgboerderijen

Volgens Welten zijn er te weinig ISD-plaatsen voor het huidige aantal veelplegers. "Er zijn vier zorgboerderijen en nog geen 250 ISD-plaatsen. Wat wij ook doen, zo wordt het nooit opgelost. Wij vangen de vis en die verdwijnt vervolgens in een emmer zonder bodem."

Burgemeester Cohen van Amsterdam liet eind januari nog weten dat er dit jaar extra plekken vrijkomen in de Bijlmerbajes voor verslaafde veelplegers. Amsterdam heeft als enige stad alle ISD-plaatsen bezet. Bij een te groot aanbod van veelplegers kan de hoofdstad ook gebruik maken van plekken elders in Nederland.

Rechtbankzitting

Iedere twee weken vindt momenteel een speciale rechtbankzitting plaats, waar acht veelplegers per keer aan bod komen. Van de ruim 160 voorgeleidingen vorig jaar paste de rechter 140 keer de ISD-maatregel toe.