HILVERSUM - GroenLinks wil dat iedereen die in Nederland wordt geboren, automatisch een Nederlands paspoort krijgt. Volgens fractievoorzitter Halsema groeien er generaties migranten op, die er nu niet helemaal bijhoren. Ze zei dit zaterdag in het Radio 1 Journaal.

De enige beperking die volgens haar zou moeten gelden is dat de ouders duurzaam en legaal in Nederland blijven of al lang in een asielprocedure zitten. Ze wees naar de Verenigde Staten en Canada, waar iedereen die daar geboren wordt, automatisch de nationaliteit van het land krijgt.

Voor kinderen van migranten geldt nu een aanvraagsysteem voor het Nederlanderschap. Volgens Halsema is het probleem dat niet iedereen een aanvraag indient, bijvoorbeeld wegens loyaliteitsproblemen.

De partij pleit er verder voor om alle buitenlanders die vijf jaar legaal in ons land wonen stemrecht te geven voor de Tweede Kamer. Nu mag deze groep alleen stemmen voor de gemeenteraad.

Bevallen

De PvdA heeft een automatisch paspoort enige jaren geleden voorgesteld. Ook de sociaal-democraten stellen als eis dat de ouders van betrokkenen legaal in Nederland zijn. Het Kamerlid Dijsselbloem waarschuwt voor de situatie die in Ierland ontstond toen zwangere Chinese vrouwen daar kwamen om te bevallen, onmiddellijk een paspoort kregen en de familie lieten overkomen.

Het CDA en de VVD zien niets in het plan. Beide partijen vinden het voorstel van Halsema de omgekeerde wereld. Het Tweede Kamerlid Sterk (CDA) meent dat de keuze voor het Nederlanderschap bewust moet zijn en geen automatisme. Haar collega Visser (VVD) vindt het plan naïef. Als je dat paspoort zo maar geeft, dan betekent dat niet dat burgers daardoor grotere betrokkenheid tonen, aldus Visser.

Stemmen

CDA, PvdA en VVD voelen er niets voor om buitenlanders die vijf jaar in Nederland wonen de mogelijkheid te geven deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Als ze willen stemmen dan kunnen ze net zo goed een Nederlands paspoort aanvragen, zeggen de partijen.