AMSTERDAM - Topcrimineel Willem Holleeder heeft in 2003 plannen gemaakt voor de ontvoering van Joop van den Ende. John de Mol zou worden afgeperst door Holleeder door hem te bedreigen met de ontvoering van zijn zoon. Dat meldt de Volkskrant zaterdag.

Mediaondernemers Van den Ende en De Mol zouden in de zomer van 2003 zijn gewaarschuwd door de Amsterdamse politie, nadat de vastgoedhandelaar Willem Endstra de recherche had getipt over de plannen. De twee mediatycoons hebben honderden miljoenen euro's verdiend door de verkoop van hun mediabedrijf Endemol.

Geschokt

Van den Ende reageert geschokt in het dagblad. "Het klopt dat ik in de tweede helft van 2003 door de Amsterdamse politie op de hoogte ben gebracht van een mogelijke bedreiging van mij en mijn gezin. Dat zijn uitermate serieuze zaken, die ik tot nu toe buiten de publiciteit heb gehouden in het belang van mijn familie."

Ook De Mol bevestigt in de ochtendkrant dat hij is benaderd door de politie in 2003. "Er was een signaal dat een groep Joegoslaven plannen zou hebben mijn zoon te ontvoeren. Dat het om Holleeder zou gaan, wist ik niet. Ik ben toen ook niet concreet benaderd of bedreigd door wie dan ook." De twee mediatycoons zeggen in het dagblad zeer strenge veiligheidsmaatregelen te hebben genomen na de waarschuwingen door de politie.

Losgeld

Uit verklaringen van de in 2004 geliquideerde Endstra zou blijken dat na ontvoering van Van den Ende losgeld zou worden gevraagd via een onroerendgoedtransactie. De verklaringen van Endstra zitten in het strafdossier van Holleeder, meldt het dagblad.

Uit de verklaringen zou ook blijken dat zogeheten protectiegeld is betaald aan Holleeder door een persoon uit de mediawereld voor het afblazen van een ontvoering. Volgens bronnen in het dagblad is die persoon John de Mol. De mediaondernemer spreekt dat tegen.

Hells Angels

Holleeder werd bekend als de man die in 1983 Freddy Heineken ontvoerde, waarvoor hij in 1987 tot elf jaar celstraf is veroordeeld. Ook denkt justitie dat hij het brein is achter criminele activiteiten van de Hells Angels. Holleeder zou de motorclub hebben omgevormd tot een drugs- en afpersbende.

Hij werd eind januari opgepakt op verdenking van afpersing binnen de vastgoedsector. Het voorarrest van Holleeder werd woensdag met dertig dagen verlengd.