OKINAWA - Het dodental van de aardverschuiving die vrijdag in het oosten van de Filippijnen plaatsvond, is inmiddels opgelopen tot 1800. Dat heeft een militaire woordvoerder zaterdag bekend gemaakt. De Verenigde Staten sturen 5500 militairen naar de rampplek.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een modderstroom vaagde na tien weken zware regen het Fillippijnse dorp Guinsaugon van de kaart. Ongeveer 57 mensen van de 1857 inwoners van het dorp zijn gered uit de modder. Minstens 38 lichamen zijn gevonden.

Opvangcentra

Elf dorpen zijn geëvacueerd op het Filippijnse eiland Leyte uit angst voor nieuwe modderstromen. De inwoners zijn overgebracht naar zeven verschillende opvangcentra. Sommige mensen wilden hun woning niet verlaten maar zijn door de lokale overheid opgehaald. Minister van defensie Avelino Cruz heeft twee reddingshelikopters en twee marineschepen naar het getroffen gebied gestuurd.

Veel bewoners ontvluchtten vorige week hun huizen vanwege de dreiging van aardverschuivingen en overstromingen. Zij keerden echter de afgelopen dagen terug, omdat de regen minder werd en de zon vaak scheen, zei gouverneur Rosette Lerias van de provincie waarin Ginsahugan ligt.

Tropische storm

Op het eiland Leyte, waar het dorp Ginsahugan op ligt, kwamen in 1991 ongeveer zesduizend mensen om het leven door overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door een tropische storm.

Hulp

Zaterdag kwam internationale hulp op gang. Australië, Japan, Taiwan, de Verenigde Staten en Spanje hebben hulp toegezegd. De Verenigde Staten sturen 5500 militairen naar het Filippijnse eiland. Zij gaan helpen bij de reddingswerkzaamheden. Behalve de manschappen gaan ook amfibievoertuigen en helikopters van de Japanse basis op Okinawa richting rampgebied.

Dat maakte een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, meldde het Japanse persbureau Kyodo zaterdagochtend. Washington reageerde op een hulpverzoek van de regering in Manilla.

Filippijnse regeringsfunctionarissen uitten de vrees dat het dodental de komende dagen nog zal oplopen.