ROTTERDAM - De cartoonrellen hebben in Nederland geleid tot een groeiende angst voor de islam. Dat blijkt uit opinieonderzoek in opdracht van het Algemeen Dagblad waarvan de resultaten zaterdag zijn gepubliceerd.

Van de ruim 750 ondervraagden is ruim 44 procent banger geworden voor een wereldwijde botsing tussen de islam en het Westen. Vrouwen blijken angstiger dan mannen.

Humorloos

Een meerderheid van de geënquêteerden ziet negatieve kanten aan de islam. Zo spreek 52 procent over intolerantie, 70 procent over vrouwonvriendelijk en 55 procent over humorloos.

Verder vindt een meerderheid van 54 procent dat islam en democratie eerder niet dan wel samengaan. Veertig procent meent dat de godsdienst eerder gewelddadig dan vreedzaam is.

Imagoprobleem

Voorzitter Ayhan Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt in de krant dat de islam een groot imagoprobleem heeft.

"Het is ons pakkie-an om dat beeld te veranderen. Maar beeldvorming is heel lastig te bestrijden. Alles wat je goed doet, wordt tenietgedaan door één vlag die waar ook ter wereld in brand wordt gestoken."

Toekomst

Uit het onderzoek blijkt dat mensen vooral de toekomst vrezen. Slechts een kleine minderheid van ruim 10 procent vindt dat zijn leven nu al is veranderd door de recente incidenten rondom de islam.