PARAMARIBO - In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo heerst grote bezorgdheid over een enorme diefstal van wapens en munitie uit het grootste depot van het Surinaamse leger. Het gaat volgens persberichten om zes grote kisten met handgranaten, patronen voor machinegeweren en karabijnen, maar anonieme bronnen zeggen dat er meer wapentuig ontvreemd is.

In kringen van de regering en het parlement wordt gezegd dat het om een 'zeer, zeer ernstige zaak' gaat. De inbrekers hebben zich in de nacht van dinsdag of woensdag toegang verschaft tot het wapendepot door de ijzeren deuren open te branden.

Slechte verlichting

De omgeving van het depot is volgens legerfunctionarissen die anoniem willen blijven, heel slecht verlicht. Het depot bevindt zich in de Ayoko-kazerne in het district Para, dichtbij het internationale vliegveld Zanderij.

Minister van Defensie, I. Fernald, noemde de diefstal een 'tragische, beangstigende zaak'. Er zijn, naast een onderzoek dat onder leiding staat van de procureur-generaal, directe maatregelen getroffen om alle depots met extra mankracht te beveiligen. Ook is de omgeving van de bunker waar de diefstal is gepleegd, meteen verlicht. Professionele, elektronische beveiliging met camera's en alarminstallaties volgt op zeer korte termijn.

Beveiligingsmaatregelen

Fernald gaf vrijdag op een persconferentie volmondig toe dat er eerder strengere beveiligingsmaatregelen hadden moeten worden getroffen bij de wapendepots. "De diefstal is op een relatief eenvoudige manier gebeurd."

"Het gaat om een zaak van levensbelang, de geloofwaardigheid van het instituut staat ter discussie, het is een domper voor de natie", aldus Fernald. Hij maakt zich zeer bezorgd over de veiligheidsdreiging.

Diefstal

Volgens opgave van de minister zijn er overigens alleen vijfhonderd karabijnpatronen, tweehonderd patronen voor verouderde machinepistolen en ruim 180 luchtdrukgranaten gestolen uit het depot. Zowel de minister als procureur-generaal S. Punwasi ontkent dat er sprake is van een diefstal van wapens. Betrouwbare anonieme bronnen spreken dat nadrukkelijk tegen.

Punwasi leidt een onderzoeksteam waarvan ook de militaire en burgerpolitie, de auditeur-militair en vertegenwoordigers van de veiligheidsdienst deel uitmaken. Punwasi sluit geen enkele optie uit als het gaat om het gebruik van het gestolen spul. Het kan bij de ruilhandel voor cocaïne met guerrillaorganisaties in het buitenland worden ingezet, maar kan ook als dreigmiddel voor de staatsveiligheid worden gebruikt.

Wapensmokkel

Het is vaker voorgekomen dat wapens en munitie uit faciliteiten van leger en politie zijn ontvreemd, niet alleen door 'ínsiders' maar ook door buitenstaanders. Hoge Surinaamse legerfunctionarissen worden volgens persberichten momenteel door het Braziliaanse parlement als betrokkenen genoemd bij een wapensmokkel in Zuid-Amerika. Suriname zou nog geen informatie bij Brazilië hebben ingewonnen over deze zaak.