DEN HAAG - De politie fouilleert vrijdag preventief bij station Den Haag Hollands Spoor. Vanaf 18.00 uur controleren tientallen politiemensen voorbijgangers op onder meer wapenbezit. Het stationsplein is deels afgezet met dranghekken en de politie houdt af en toe een tram tegen. Alle inzittenden worden vervolgens gefouilleerd. Ze laten het gelaten over zich heenkomen.


Foto: Sebastian Bogers l "Preventief fouilleren kan als een signaal dienen dat de overheid serieus optreedt tegen illegaal wapenbezit"

Het is de eerste preventieve fouilleeractie in Den Haag. Het stationsplein, dat ook een knooppunt is voor veel tram- en buslijnen, is onlangs aangewezen als risicogebied. In de omgeving van Hollands Spoor stuit de politie vaak op wapenbezit. Ook de haltes langs een deel van tramlijn 9, waaraan diverse scholen zijn gevestigd, gelden als risicogebied. Op de scholen komt volgens de Haagse burgemeester Deetman ook nogal wat wapenbezit voor. Die komen mogelijk 'met de tram', aldus Deetman.

Signaal

Objectieve cijfers over het voorkomen van wapens op scholen zijn er niet, maar het is wel duidelijk dat in het openbaar vervoer en op scholen onveiligheidsgevoelens heersen, aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. "Preventief fouilleren kan als een signaal dienen dat de overheid serieus optreedt tegen illegaal wapenbezit."

Kris

Een jonge vrouw was vrijdagavond al meteen de klos. Agenten troffen bij haar een kris (Indonesisch mes) aan. Het wapen was niet verpakt. "Zo'n wapen mag nu eenmaal niet met een simpele handeling te voorschijn te halen zijn", aldus een politiewoordvoerder. De vrouw moest de kris inleveren. "Het is aan de officier van justitie om te beslissen of ze die terugkrijgt."

Harddrugs

De eerste uren van de actie vond de politie ook harddrugs. In de trams die bij het station werden stilgezet, vonden agenten onder meer messen die passagiers die de 'fouilleerfuik' in moesten, hadden achtergelaten. Toch liep alles rustig, zei T. Blom, lid van de driekoppige commissie die toezicht houdt op de gang van zaken bij het preventief fouilleren.

"Mensen reageren bijna niet boos of geïrriteerd", zei ze. De toezichtcommissie let ook op of de politiemensen iedereen gelijk behandelen, ongeacht huidskleur, geslacht of leeftijd.

Tijdens de actie van vrijdag die tot middernacht duurt, krijgen ook horecagelegenheden in de omgeving van het station een bezoekje. De Haagse politie verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag met de resultaten van de fouilleeractie te komen.