AMSTERDAM - Een Pakistaanse imam, Mohammed Yousaf Qureshi, heeft vrijdag een beloning van 1,5 miljoen roepie (21.000 euro) plus een auto uitgeloofd voor degene die de tekenaar van de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed vermoordt. Hij leek niet te weten dat de tekeningen zijn gemaakt door twaalf verschillende cartoonisten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Qureshi deed de belofte tijdens gebedsdiensten in een moskee en een religieuze school in Peshawar. Een lokaal juweliersgenootschap zou één miljoen dollar (840.000 euro) aan de beloning willen bijdragen, maar dat bericht kon niet worden bevestigd.

Protest

Verspreid over Pakistan zijn vrijdag duizenden betogers de straat opgegaan om te protesteren tegen de spotprenten van de profeet Mohammed. De politie maakte in Multan in het oosten van Pakistan een eind aan een demonstratie en verrichtte 125 arrestaties. Eerder deze week werd in het oosten van Pakistan een demonstratieverbod ingesteld in verband met de aanhoudende onlusten om de tekeningen, waarbij vijf doden vielen. In Karachi in het zuiden van het land werden vrijdag zeventig betogers aangehouden.

Ambassade

De Deense ambassade in Pakistan heeft vrijdag naar aanleiding van de gewelddadige protesten tijdelijk haar deuren gesloten, meldde de Deense regering. Het ambassadepersoneel heeft het land niet verlaten. Vorige week sloot Denemarken zijn ambassades in Libanon, Syrië, Iran en Indonesië.

De gewraakte spotprenten verschenen voor het eerst in de Deense krant Jyllands-Posten. De Pakistaanse ambassadeur in Denemarken is teruggeroepen voor overleg over de spotprenten, zo maakte het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken bekend. Een woordvoerster wilde niet zeggen of de ambassadeur formeel is teruggeroepen.

Bill Clinton

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton, die een kort bezoek bracht aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, bekritiseerde de spotprenten, maar zei dat boze moslims door hun gewelddadige protesten een kans laten lopen om de banden met het Westen te verbeteren. "Ik kan u vertellen dat de meeste mensen in de Verenigde Staten, net als in Europa, veel respect hebben voor de islam", zei hij. Clinton was op bezoek om een overeenkomst te tekenen met de Pakistaanse regering over een aids-project door zijn stichting.

In Lahore, in het oosten van het land, kreeg de leider van de radicale moslimgroep Jamaat al-Dawat, Hafiz Mohammed Saeed, vrijdag huisarrest, om te voorkomen dat hij in het 120 kilometer verderop gelegen Faisalabad een tegen de spotprenten gerichte toespraak zou houden.

Zevenduizend betogers hielden een protest in Rawalpindi, vlak bij Islamabad en in de stad Quetta in het zuidwesten van het land gingen vijfduizend mensen de straat op.

Bush

In Maleisië demonstreerden vrijdag rond de drieduizend mensen tegen de spotprenten. Er werd een pop in brand gestoken die de Amerikaanse president George Bush voorstelde. "Bush steunt Denemarken, dus bekritiseren we hem, net zoals we Denemarken bekritiseren", verklaarde een demonstrant, Anual Bakri. Ook werd er geroepen om een boycot van Deense producten. Het was de grootste demonstratie tegen de spotprenten tot nu toe in Maleisië.

In Hongkong demonstreerden twee- tot drieduizend moslims tegen de tekeningen. In Hongkong wonen ongeveer zeventigduizend moslims, die overwegend afkomstig zijn uit Pakistan, India, Indonesië en Sri Lanka.

Stenen

In India trokken na het vrijdaggebed duizenden betogers de straat op en verbrandden Deense vlaggen, gooiden stenen naar de politie en plunderden winkels. De politie greep in met traangas en wapenstokken. Twee mensen werden gearresteerd.

Vijfhonderd moslims hielden in Bangladesh een vreedzame demonstratie tegen de cartoons met spandoeken met teksten als "straf de cartoonist" en "stop de anti-moslimcampagne".

Vrijlating

De Franse mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen heeft vrijdag de vrijlating geëist van zeven journalisten die in Algerije, Jemen en Syrië vastzitten wegens het afdrukken van de tekeningen. Ook wil de organisatie dat aanklachten tegen twaalf verslaggevers in vijf landen vanwege het afdrukken van de tekeningen worden ingetrokken en eist ze dat dertien uitgaven die om dezelfde reden een verschijningsverbod is opgelegd in Algerije, Marokko, Jordanië, Jemen, Maleisië en Indonesië, hun werkzaamheden mogen hervatten.

"Wat men ook mag vinden van de cartoons en of men nu vindt of ze gepubliceerd mogen worden of niet, het is absoluut ongerechtvaardigd om die reden journalisten gevangen te zetten, te vervolgen, met de dood te bedreigen of kranten een verschijningsverbod op te leggen", verklaarde de organisatie.