ROTTERDAM - Antirookorganisatie Clean Air Now (CAN) gaat handtekeningen inzamelen om een verbod op roken in de horeca op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. CAN is een van de eerste organisaties die gebruik willen maken van het burgerinitiatief, waar de Kamer vorige week mee instemde.

CAN heeft 40.000 handtekeningen nodig om rookvrije cafés en restaurants op de Kameragenda te krijgen. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft op aandringen van de Kamer met de horeca afgesproken dat die eerst zelf probeert het roken terug te dringen.

CAN stelt dat de Kamerleden die het woord voeren als het gaat over de Tabakswet, niet representatief zijn voor de mening in de Kamer. Meer dan de helft van de woordvoerders zijn rokers, CAN beweert dat een hoofdelijke stemming in de Kamer een verbod op roken in de horeca zal opleveren. Vandaar dat de organisatie dit via het burgerinitiatief opnieuw aan de orde wil stellen.

Handtekening

Vanaf maandag kunnen antirokers die een handtekening willen zetten, zich via internet melden bij Clean Air Now. De Tweede Kamer kan nog niet zeggen of er nog meer plannen zijn voor burgerinitiatieven. Officieel begint de procedure pas op 1 mei.

Voor een burgerinitiatief zijn niet alleen 40.000 handtekeningen van kiesgerechtigde Nederlanders nodig, het onderwerp mag de laatste twee jaar ook niet in de Tweede Kamer op de agenda hebben gestaan.