DEN HAAG - In Nederland is nog geen vogelgriep vastgesteld, maar minister Veerman van Landbouw maakt zich grote zorgen. Na afloop van het kabinetsberaad zei hij vrijdag "zijn hart vast te houden" voor de toekomst. Hij acht het vrijwel zeker dat het virus ook Nederland zal bereiken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vrijdag werd bekend dat twee dood aangetroffen zwanen in de Flevopolder en Kampen in elk geval niet besmet zijn met het virus dat steeds verder oprukt. Eerder dook het op in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Italië. Vrijdag werd het virus zeer waarschijnlijk aangetroffen op een dode eend in Frankrijk.

Kadavers

De autoriteiten, dierenartsen en bewoners van landelijke gebieden in Nederland zijn inmiddels zeer alert op kadavers van dode vogels. Ze worden in grote aantallen bij het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole in Lelystad afgeleverd voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Het ministerie van Landbouw begint maandag een advertentiecampagne waarin burgers wordt verteld dat ze de dode dieren niet moeten oppakken en er ook niet met hun blote handen aan moeten zitten. Als de vogels besmet zijn, zouden mensen het virus op die manier kunnen oppikken.

Vaccinatie

Een Nederlandse delegatie gaat maandag naar Brussel om te bespreken of het Nederlands pluimvee zo snel mogelijk kan worden gevaccineerd tegen de vogelgriep. Het gaat dan om het commercieel gehouden pluimvee dat vrije uitloop naar buiten heeft, alsmede om kippen, eenden en kalkoenen die uit liefhebberij worden gehouden. Veerman heeft toestemming nodig van de Europese Unie voor de inentingen. Hij zei vrijdag goede hoop te hebben die toestemming te krijgen. Bij vaccinatie duurt het drie weken voor de dieren immuum zijn voor het griepvirus. Hun vlees is na de vaccinatie ongeschikt voor consumptie.

Afrika

Het vogelgriepvirus heeft zich in Afrika inmiddels verder verspreid. Het werd eerder vastgesteld in Nigeria. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bevestigde vrijdag dat het ook op drie plaatsen in Egypte is gevonden.

Roemenië

De WHO heeft vrijdag ook haar grote ongerustheid uitgesproken over de situatie in Roemenië. De bevolking in de landelijke gebieden loopt daar, volgens de WHO, gevaar. Inmiddels zijn er 31 besmettingshaarden. De kans dat de griep mensen gaat besmetten, is dus reëel, aldus de WHO, temeer omdat er vaak geen riolering en goede drinkwatervoorziening is. De organisatie pleit voor extra investeringen van bijvoorbeeld de Wereldbank.