TACLOBAN - Mogelijk honderden mensen zijn vrijdag in de Filippijnen om het leven gekomen door een aardverschuiving. Een compleet dorp op het eiland Leyte is bedolven onder de modder. Een woordvoerder van het Rode Kruis sprak van ongeveer tweehonderd doden. Nog eens 1500 dorpsbewoners worden vermist.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de eerste uren na de ramp werden enkele mensen levend onder de aarde vandaan gehaald. Ook werden meerdere stoffelijke overschotten geborgen.

Leger

Lokale autoriteiten meldden dat van de honderden huizen die ooit in het dorp Guinsaugon stonden, er na de aardverschuiving nog maar enkele overeind staan. De modderstromen, die rond kwart voor elf lokale tijd het dorp binnenkwamen, bedolven ook een school. Het leger heeft reddingswerkers en helikopters naar het rampgebied gestuurd.

Op het eiland Leyte heeft het de afgelopen weken onophoudelijk geregend. Al eerder deze week kwamen twintig mensen om als gevolg van een aardverschuiving.

Tyfoon

In hetzelfde gebied kwamen in 1991 meer dan 5000 mensen om het leven door overstromingen die het gevolg van een tyfoon waren. Volgens milieuorganisaties worden overstromingen en modderstromen verergerd door de illegale kap van bossen.