NEW YORK - De familie van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway, die vorig jaar mei op Aruba verdween, heeft in New York een aanklacht ingediend tegen de Nederlander Joran van der Sloot en diens vader Paul. De ouders van Holloway beschuldigen de zoon en vader van mishandeling van een minderjarige.

Volgens Amerikaanse media zijn de Van der Sloots donderdagmiddag voor een rechtbank in New York gedagvaard. De vader en moeder van Natalee eisen schadevergoeding.

Verdwijning

De 18-jarige Joran van der Sloot zat vorig jaar enkele maanden op Aruba vast op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse tiener. Hij was een van de drie jongens die het laatst bij Natalee waren gezien. De vader zou als rechter in opleiding zijn zoon hebben beschermd. Hij zat vast op verdenking van medeplichtigheid.

Privédetectives

Volgens de ouders van Natalee hielden privédetectives de Van der Sloots al een tijd in de gaten. Op die manier was bekend dat vader en zoon naar New York gingen.

De advocaat van Joran, Antonio Carlo, bevestigde vrijdagochtend dat zijn cliënt en diens ouders in New York zijn. Joran kwam daar donderdag aan voor een interview dat hij van plan is te geven aan de Amerikaanse zender ABC. Zijn ouders arriveerden woensdag in New York om hun zoon te steunen.

Volgens de advocaat zijn niet alleen Joran en Paul gedagvaard, maar ook moeder Anita. Carlo heeft verder begrepen dat de zaak draait om dood door schuld.

Geen celstraf

Volgens de advocaat hebben de ouders van Holloway de familie Van der Sloot gedaagd in een civielrechterlijke zaak. "Ze beschouwen het als een onrechtmatige daad", aldus Carlo. "Dat houdt in dat alleen schadevergoeding kan worden geëist, geen celstraf."

Carlo is niet blij met de reis van Joran naar Amerika en het interview dat hij wil geven aan ABC. "Ik ben op Aruba, u kunt uw conclusies trekken", aldus de advocaat. Behalve advocaat van Joran is Carlo ook de baas van vader Paul.

Van der Sloot senior trad in januari jongstleden in dienst als advocaat bij het kantoor van Carlo.