DEN BOSCH - Een gelovige leerlinge van het Jeroen Bosch College in Den Bosch heeft de school verlaten omdat ze in een les levenbeschouwing ongewenst is geconfronteerd met 'glaasje draaien'.

Ze weigerde de bewuste les eind vorig jaar bij te wonen en voelt zich sindsdien onvoldoende gesteund door de leerkrachten en directie, blijkt donderdag uit een afscheidsbrief aan haar klasgenoten.

Relativeren

De directie van de rooms-katholieke school erkende eerder deze week dat drie leerlingen in de 3VWO-klas een korte presentatie hebben gegeven over het glaasje draaien. Volgens de rector ging de les over religie, mysterie en magie. Hij noemde de scholieren verstandig genoeg om het te relativeren en sprak van een "storm in een glaasje water".

Sorry

"Er was bijna niemand die het voor mij opnam", schrijft de leerlinge in de brief die donderdag is verschenen op een internetforum van de school waarin ze haar beslissing motiveert. "Ik heb het erg zwaar gehad de afgelopen maanden. En dat is niet goed, want ik vind dat een school er is om te leren, niet om constant een discussie te voeren en mijn standpunt te verdedigen. Als de leraar, mentor en rector gewoon sorry hadden gezegd, was het goed geweest. Dan had ik respect voor ze gehad."

Ze motiveert haar standpunt over magie: "Ik geloof in God en dat Hij je zo dicht mogelijk bij je wil houden. Ik geloof dat de duivel dat probeert tegen te houden door geesten op te roepen. In goede geesten geloof ik niet."