AMSTERDAM - Het Nepalese leger heeft donderdag met helikopters en grondtroepen een offensief ingezet tegen maoïstische rebellen die zich schuilhouden in de bergen in het zuidwesten van Nepal.

Ian Martin, vertegenwoordiger van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Nepal, noemde het een tragedie voor de bevolking dat de burgeroorlog in het land weer in alle hevigheid is losgebarsten.

Over het verloop van de strijd was geen informatie beschikbaar. Er waren al diverse schermutselingen sinds de rebellen vorige maand een eenzijdig bestand opzegden.

Aanval

Bij een aanval op 30 januari in de westelijke stad Tensen kwamen zeker twintig regeringssoldaten om het leven en een week later sneuvelden nog eens zestien militairen toen rebellen in het gebied een legerkonvooi aanvielen in een hinderlaag.

Koning

De opstandelingen vechten al meer dan tien jaar tegen de monarchie in Nepal. De strijd kostte bijna 13.000 levens. Koning Gyanendra trok in februari 2005 alle macht naar zich toe omdat politieke partijen en de regering de rebellie maar niet onder de duim kregen.

Democratie

De politieke partijen eisen het herstel van de democratie, maar de koning geeft daar niet aan toe. Hij heeft juist honderden politici, studenten en mensenrechtenactivisten gevangen laten zetten. De Amerikaanse ambassadeur James Moriarty waarschuwde woensdag dat de maoïsten garen spinnen bij het voortdurende conflict tussen de politieke partijen en de koning.