AMSTERDAM - Crimineel Stanley H. is donderdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op drugsbaron Jaap van der Heiden in 1993. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De Amsterdammer is dezelfde avond op vrije voeten gesteld, omdat het OM hem vooralsnog 'niet nodig' heeft.

H. wordt gezien als partner van Willem Holleeder, die sinds eind vorige maand vastzit op verdenking van afpersing binnen de vastgoedsector. Van der Heiden kwam in 1993 om het leven door een bomaanslag voor zijn woning in Alkmaar. Topcrimineel Mink K. zit sinds een jaar vast voor de moord op de drugsbaron.

IRT

Het onderzoek naar de dood van Van der Heiden werd in 1994 stopgezet, toen het Interregionaal Rechercheteam (IRT) werd opgeheven. Het IRT maakte gebruik van ongeoorloofde opsporingsmethoden. De opsporingsmethoden werden parlementair onderzocht door de commissie-Van Traa en de commissie-Kalsbeek.

Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals gaf naar aanleiding van de uitkomsten van de onderzoeken in 1999 opdracht de feiten en geruchten rond de IRT-affaire te onderzoeken. Daarbij werd het onderzoek naar de moord op Van der Heiden heropend. Dat leidde tot de arrestatie van K.