RAMALLAH - Hamas heeft donderdag de als pragmatisch te boek staande Ismail Haniyah voorgedragen als nieuwe Palestijnse premier. Dat maakte een hooggeplaatste functionaris van de beweging bekend. Haniyah is de opvolger van Ahmed Qurei van de Fatah-partij.

"We hebben besloten om broeder Ismail Haniyah te nomineren als premier", zei de functionaris na een bijeenkomst in Ramallah van Hamas-parlementariërs uit de Westelijke Jordaanoever. Hij sprak op voorwaarde van anonimiteit, omdat Hamas de benoeming nog officieel bekend moet maken.

Ontkent

Haniyah zelf ontkende dat zijn partij hem al heeft genomineerd als minister-president. "Hamas is nog steeds bezig met interne consultaties om te bepalen wie zal worden gevraagd om de nieuwe regering te gaan leiden", zei hij vanuit de Gazastrook.

De in 1962 geboren Haniyah voerde de nationale kandidatenlijst van Hamas aan bij de parlementsverkiezingen. Die werd met grote overmacht door zijn partij gewonnen. Het nieuwe parlement, waarin Hamas de absolute meerderheid heeft, komt zaterdag voor het eerst bijeen.

Israël

Hamas wil dat Israël verdwijnt en voerde tientallen zelfmoordaanslagen uit op Israëlische doelen. Sinds ongeveer een jaar houdt de partij zich aan een bestand. De internationale gemeenschap wil dat Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en de gewapende strijd opgeeft.

Hamas zal Haniyah volgens de bron zaterdag formeel bij president Abbas voordragen. Abbas zal hem dan vragen een kabinet te vormen gebaseerd op een programma dat is aangedragen door de president. Nadat Haniyah zijn regering heeft gekozen, moet het parlement zijn vertrouwen in haar uitspreken.