GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 30-jarige vrouw die in augustus in het Groningse Beerta haar 33-jarige vriend doodstak.

C.P., die destijds zwanger was, bracht haar vriend in zijn slaap met een mes om het leven. Na jarenlang mishandeld en bedreigd te zijn, zei ze niets anders te kunnen. "Het was hij of ik", liet ze donderdag weten.

Volgens het OM had de vrouw het drama kunnen voorkomen door haar vriend te verlaten. De verdachte had dit wel overwogen, maar durfde het uiteindelijk niet aan. Haar vriend stond bekend als uiterst gewelddadig en was al meermalen tot celstraffen veroordeeld. "Hij zou me overal weten te vinden en opnieuw te grazen nemen", verklaarde ze. In de jaren negentig verbrak ze haar relatie met het slachtoffer al eens, maar haar vriend wist haar toen op te sporen.

In april 2005 bleek dat P. zwanger was. Onduidelijk blijft of haar overleden vriend de vader van het kind is. Hij zat op dat moment in de gevangenis, maar dwong haar tijdens zijn proefverloven tot seks. Ze had echter ook omgang met een andere man.

Volgens deskundigen is het goed mogelijk dat P. wegens haar zwangerschap uiteindelijk tot haar daad is gekomen, temeer daar haar vriend gedreigd had "het kind uit haar lijf te snijden", wanneer hij erachter kwam dat ze zwanger was.

Haar gynaecoloog toonde daarom zelfs begrip. "Mevrouw heeft wellicht het juiste gedaan om zichzelf en haar ongeboren kind te beschermen", zo bleek uit een brief van de gynaecoloog in het strafdossier.

Advocaat S. van Gessel pleitte dan ook voor een lage, deels voorwaardelijke straf voor haar cliënt, zodat P. de mogelijkheid krijgt zich psychisch te laten begeleiden en voor haar in de gevangenis geboren zoontje te zorgen.

De rechtbank doet 2 maart uitspraak.