ASSEN - De rechtbank in Assen heeft dinsdag de 38-jarige Ch. de K. uit Emmen tot zeven jaar celstraf veroordeeld wegens poging tot moord en poging tot doodslag op zijn ex-echtgenote Anja. De veroordeling is veel hoger dan de eis van de officier van justitie twee weken geleden; die vroeg drie jaar celstraf.

De rechters meenden dat de Emmenaar veel zwaarder moet worden gestraft gezien de omstandigheden waaronder hij zijn echtgenote om het leven wilde brengen. De K. probeerde op 3 juli in zijn toenmalige woonplaats Nieuw-Weerdinge meerdere malen zijn vrouw te wurgen. Twee weken later deed hij opnieuw een poging door de nek van de vrouw te willen breken. Dit laatste gebeurde volgens de rechters met voorbedachten rade en was dus poging tot moord.

Gekrenkt en gefrustreerd

De man had in films gezien hoe hij deze techniek moest toepassen. De vrouw, met wie De K. een zoon heeft, woonde toen al elders omdat de spanningen in het huwelijk te hoog waren opgelopen. De K. voelde zich gekrenkt en gefrustreerd, onder meer na het lezen van kwetsende opmerkingen in het dagboek dat hij van haar had gestolen.

De twee leerden elkaar in oktober 1999 kennen. Beiden waren getrouwd, maar besloten van hun partner te scheiden en met elkaar verder te gaan. In augustus vorig jaar raakte Anja zwanger, waarna de relatie bekoelde. De K. meende dat hij niet de aandacht kreeg die hij wenste. Daar kwam bij dat Anja opnieuw contact kreeg met haar ex-echtgenoot, toen het stel naar Nieuw-Weerdinge verhuisde.

Zaaddonor

De frustraties van De K. werden nog erger, toen hij een anoniem telefoontje kreeg van iemand die hem vertelde dat hij als zaaddonor was gebruikt. Anja en haar ex konden geen kinderen krijgen.

Behalve de celstraf legde de rechtbank de Emmenaar ook de verplichting op het slachtoffer ruim 5000 gulden schadevergoeding te betalen.