BRUSSEL - De Europese Unie verscherpt de maatregelen als ergens de 'Aziatische vogelgriep' van het type H5N1 ergens uitbreekt. Niet alleen moeten bedrijven in een straal van 10 kilometer rond de besmetting goed worden gecontroleerd. Voortaan kan een lidstaat een veel groter gebied, bijvoorbeeld een provincie, tot 'risicogebied' verklaren.

Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voorgesteld. Het is overigens niet zo dat alle pluimvee in zo'n gebied moet worden afgemaakt. Dat geldt alleen voor kippen in bedrijven zeer dicht bij de besmetting.

Deskundigen uit de EU-landen hebben donderdag ingestemd met een voorstel om kippenvlees, veren, eieren en veerwild uit bepaalde delen van Bulgarije te weren. Dat is een reactie op de ontdekking van een besmette wilde zwaan in de regio Vidin vorige week.

Duiven

In Nederland zijn vanaf maandag wedstrijden, markten en tentoonstellingen met duiven wegens de dreigende vogelgriep verboden. De duiven moeten net als ander pluimvee vanaf die dag afgeschermd danwel opgehokt zijn, heeft minister Veerman van Landbouw donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

In de brief meldt de bewindsman niet alleen de vervroeging van de aangekondigde ophokplicht naar 20 februari (in plaats van 1 maart), maar ook een aantal aanscherpingen van bestaande maatregelen. Zo geldt de ophokplicht straks in heel Nederland voor al het pluimvee - commercieel en hobbymatig gehouden dieren, gehouden duiven en niet-gevaccineerde vogels in dierentuinen.

Kanaries

Met de aanscherpingen is het voor de lol vervoeren en samenbrengen van vogels vanaf maandag eigenlijk taboe. Alleen tentoonstellingen met kanaries en andere zangvogels mogen nog doorgaan, mits deze binnen worden gehouden. Alle andere markten, tentoonstellingen en shows met (sier)pluimvee, loopvogels, post- en andere duiven zijn vanaf dan verboden.

De aanscherpingen zijn volgens de minister nodig na de vondst van het gevaarlijke H5N1-virus in wilde zwanen in Griekenland, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Hoewel de afschermplicht pas maandag ingaat, heeft Veerman alle bezitters van pluimvee opgeroepen de dieren ook daarvoor al te beschermen.

Meldingen

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) krijgt de laatste week meer meldingen van gevonden dode vogels. De aandacht in de media voor het oprukken van het vogelgriepvirus in Europa is daarvan de oorzaak, stelt de VWA. "Mensen zijn duidelijk alerter", zegt woordvoerder Annemieke Herberigs. Ook overlijden nu meer vogels, omdat zij verzwakt zijn aan het einde van de winterperiode.

Zwanen en reigers worden altijd onderzocht. Ook wanneer twintig of meer meeuwen of spreeuwen tegelijk worden gevonden, of vijf of meer andersoortige vogels, wordt altijd een onderzoek ingesteld. De vondst van een enkel dood dier is niet verontrustend, benadrukt de VWA. Dagelijks sterven vele vogels aan natuurlijke oorzaken.

Pandemie

Virologen vrezen dat de voor mensen gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus, H5N1, muteert tot een van mens op mens overdraagbare variant. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) schrijft donderdag aan de Tweede Kamer dat niet te voorspellen is of en wanneer dat gebeurt. Hoogervorst noemt het 'waarschijnlijk' dat ooit een wereldwijde griepuitbraak onder mensen, een zogenoemde pandemie, uitbreekt. "Het is mogelijk dat deze pandemie veroorzaakt wordt door het H5N1-virus. Dit is echter niet zeker."