DEN HAAG - Het aantal overvallen in Nederland is ook het afgelopen jaar weer gedaald. Ten opzichte van 2004 pleegden criminelen vorig jaar 10 procent minder van dit soort misdrijven (2148). De afgelopen vijf jaar is de hoeveelheid overvallen met 23 procent gereduceerd.

Dit blijkt uit de registratie van het Landelijk Overvallen en Ramkraken Systeem (LORS), die donderdag is vrijgegeven. De daling is in alle sectoren waar te nemen. Vooral de tabakszaken, benzinestations en telefoonwinkels waren minder vaak het slachtoffer van berovingen onder dreiging van geweld.

Volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) daalde ook het aantal doden als gevolg van overvallen aanzienlijk. In 2004 overleefden nog zestien mensen de gevolgen van deze misdaad niet. Vorig jaar moesten zeven personen een overval met de dood bekopen. Wel steeg het aantal gewonden vorig jaar van 370 naar 392.

Preventie

"De investeringen van het bedrijfsleven voor criminaliteitspreventie lijken een positieve invloed te hebben op de overvalcriminaliteit", concludeert het Nederlands Politie Instituut (NPI) donderdag. "Door betere veiligheidsprocedures kunnen de resultaten echter nog verder worden verbeterd."