DEN HAAG - Een gedragscode om belediging van de profeet Mohammed te voorkomen verscherpt de verhoudingen tussen moslims en de westerse wereld. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) donderdag in het Radio 1-Journaal. De bewindsman heeft 'geen enkele behoefte' aan zo'n code, die secretaris-generaal van de Islamitische Conferentie Ekmeleddin Ihsanoglu heeft voorgesteld.

Bot en Ihsanoglu ontmoetten elkaar woensdag in Saoedi-Arabië. De minister is daar om te spreken over de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in Europese kranten, die bij veel moslims kwaad bloed heeft gezet. In het plan van de moslimvoorman voor een gedragscode tegen belediging van moslims ziet Bot echter niets, vertelde hij in het vliegtuig naar Qatar.

Ihsanoglu zei na het overleg met Bot dat de manier waarop moslims worden bejegend vergelijkbaar is met de vervolging van de joden tijdens de Holocaust. Bot noemde dat een 'volkomen misplaatste opmerking'. Hij wees erop dat tijdens de Holocaust joden vervolgd en vermoord zijn. "Het is niet de bedoeling van de cartoons moslims in zoverre kwaad te doen dat ze in vernietigingskampen terechtkomen."