SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar, in vergelijking met 2004, bijna twee keer zoveel crimineel geld van smokkelaars op de luchthaven Schiphol in beslag genomen. In totaal werd in 2005 5.675.000 euro afgepakt van geldsmokkelaars.

Dat liet een woordvoerder van de marechaussee donderdag weten. Hij bevestigde daarmee een bericht in het Algemeen Dagblad over de geldsmokkel.

Smokkelaars

In totaal werden 43 smokkelaars aangehouden. In vrijwel alle gevallen gaat het om geld dat is verdiend met drugshandel. In 2004 werden 57 personen aangehouden die in totaal voor 3,3 miljoen euro bij zich hadden.

De financiële recherche van de marechaussee stelde in 2005 naar aanleiding van de geldsmokkel diverse onderzoeken in waarbij de onderzoekers op criminele organisaties stuitten. Na tussenkomst van de rechter werd nog eens 3,7 miljoen euro van deze bendes afgepakt.

Dubbele bodems

De marechaussee kan de sterke toename van het inbeslaggenomen geld niet verklaren. "We hebben geprobeerd dat te onderzoeken maar er komen geen duidelijke redenen naar voren", aldus een woordvoerder. De meeste smokkelaars kiezen ervoor het geld op hun lichaam te plakken. "Maar het zit ook regelmatig in dubbele bodems van koffers of in schoenen van smokkelaars", aldus de woordvoerder.

Ook dit jaar wist de marechaussee al grote bedragen in beslag te nemen op Schiphol. In de eerste vijf weken van 2006 werd al 1,2 miljoen euro van smokkelaars afgepakt.