SYDNEY - De Australische publieke omroep SBS heeft woensdag nieuwe foto's en video-opnames van mishandelingen door Amerikaanse soldaten in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis getoond. Het materiaal is op dit moment de inzet van een juridische strijd in de Verenigde Staten om publicatie te voorkomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De afbeeldingen zijn in dezelfde periode genomen als de in 2004 gelekte foto's van Amerikaanse militairen die Iraakse gevangenen mishandelen. De nog niet eerder openbaar gemaakte foto's en video's tonen nieuwe incidenten van doodslag, folteringen en seksuele vernedering.

Dwang

Onder meer is te zien dat een groep gevangenen onder dwang aan het masturberen is. Een andere opname toont een vermoedelijk zwakbegaafde gedetineerde die met zijn hoofd tegen een celdeur bonkt. Ook liet SBS foto's zien van een gevangene die met uitwerpselen is besmeurd en een ander die een sigaret in zijn achterste heeft.

Lijken

Voorts zijn foto's van lijken te zien. Volgens het programma Dateline, dat de beelden uitzond, gaat het om gevangenen waar Amerikaanse militairen met scherp op hebben geschoten om een opstand in het complex neer te slaan. De bewakers waren door hun voorraad rubberkogels heen. Een woordvoerster van SBS wilde niets zeggen over de manier waarop de omroep de beelden heeft bemachtigd.

Hoofdrolspeler

Ook is nieuw beeldmateriaal te zien van de hoofdrolspeler in het misbruikschanddaal, Charles Graner. In 2004 doken de beruchte foto's op waar hij en zijn toenmalige vriendin Lynndie England lachend naast Iraakse gevangenen staan, die naakt op elkaar zijn gestapeld of aan een ketting zijn gelegd.

Graner werd in januari 2005 veroordeeld tot tien jaar cel door een Amerikaanse militaire rechtbank. In september kreeg England drie jaar celstraf opgelegd.

Verontrustend

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan heeft via zijn woordvoerder laten weten dat de woensdag uitgezonden beelden "diep verontrustend" zijn. Annan drong aan op een onderzoek naar de zaak.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei eerder dat het schandaal rond Abu Ghraib al volledig is onderzocht. De zegsman benadrukte dat de verantwoordelijken, onder anderen Graner en England, zijn berecht.

Dateline meldde woensdag dat de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU de getoonde beelden van de Amerikaanse regering heeft proberen te verkrijgen op grond van de Amerikaanse wet openbaarheid van bestuur. Een Amerikaanse rechtbank keurde in september openbaarmaking van een groot aantal beelden goed, maar die zijn tot nu toe niet vrijgegeven.