UTRECHT - Bij een demonstratie in Utrecht van ongeveer zestig jongeren tegen de gepubliceerde spotprenten over de profeet Mohammed zijn woensdagavond drie demonstranten aangehouden. Dat gebeurde, nadat een Engelse vlag in brand was gestoken. Er werden leuzen gescandeerd als 'Bush, Sharon de echte terroristen'.

De jongeren droegen spandoeken met teksten als 'Vrijheid van meningsuiting en respect voor de islam'. De aanvankelijk rustig verlopende demonstratie werd later wat grimmiger. Voor de protestbijeenkomst was geen vergunning aangevraagd. De politie arresteerde twee van de jongeren wegens baldadig gedrag en een derde op basis van diverse wetsartikelen zoals dat over opruiing.

Dam

Afgelopen week protesteerden op de Dam in Amsterdam en op Plein 1992 in Maastricht ook mensen tegen de spotprenten. De Deense krant Jyllands-Posten plaatste de cartoons in september. Ruim vier maanden later verschenen deze ook in dagbladen in onder meer Frankrijk, Noorwegen, Duitsland en Zwitserland. De cartoons hebben onder moslims over de hele wereld een storm van protest veroorzaakt.