AMSTERDAM/DEN HAAG - Amsterdam en Den Haag hebben woensdag maatregelen genomen tegen de supporters van Ajax en ADO Den Haag. Burgemeester Cohen van Amsterdam sloot het clubhuis bij de Amsterdam ArenA. Zijn collega Deetman kondigde aan zeker drie jaar geen fans van Ajax toe te laten bij de duels in Den Haag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Aanleiding voor de maatregelen is een confrontatie tussen de rivaliserende groepen afgelopen vrijdag in het supportershome van ADO Den Haag. Zeventig aanhangers van Ajax ging een klein groepje aanwezigen te lijf. De Amsterdamse club en haar supportersvereniging bestraffen de betrokkenen met royementen en stadionverboden.

Wapens

In het supportershome bij de ArenA vond de politie zaterdagavond wapens en drugs. Op dat moment hadden zich daar ongeveer 150 aanhangers van Ajax verzameld, hoogstwaarschijnlijk uit op een nieuwe confrontatie.

Cohen noemde de vondst onacceptabel. "Dit kan niet, het is een schande." Het clubhuis wordt donderdag dichtgetimmerd. De burgemeester wil met het bestuur van Ajax in overleg om te kijken onder welke voorwaarden het weer open kan.

Supportersvereniging

Voorzitter D. Dekker van de Supportersvereniging Ajax noemt het besluit van Cohen jammer. "Dit is niet de oplossing. De mensen om wie het gaat, kunnen ook ergens anders afspreken. Sluiting van het home dupeert onevenredig veel mensen."

Den Haag

Burgemeester Deetman van Den Haag liet maandag weten dat hij de komende jaren geen supporters van Ajax wil toelaten bij het duel tegen ADO. Hij noemde dat onvermijdelijk na de "zeer ernstige" gebeurtenissen van vrijdag. Volgens hem hebben de supporters de maatregelen over zichzelf afgeroepen. In principe geldt de straf voor vijf jaar, maar na drie jaar bekijkt de gemeente of de volle periode van kracht blijft.

Voetbalbond KNVB, Ajax en de gemeente Amsterdam noemden de aankondiging prematuur. Zij zeggen dat pas maandag een gezamenlijk besluit zou worden genomen. Burgemeester Deetman stelt dat het overleg van maandag alleen over details gaat.

Tien jaar

De Amsterdamse hooligans die vrijdag betrokken waren bij de inval in Den Haag kunnen hoe dan ook rekenen op stadionverboden van tien jaar, stelde algemeen directeur M. Fontein van Ajax woensdag. Het is volgens hem een verdubbeling van de zwaarste straf op dit moment voor dit soort wanordelijkheden.

De club, de Onafhankelijke Fanclub Ajax en de Stichting Supportershome verwachten op korte termijn de namen te krijgen van de mensen die "bewijsbaar" bij de aanval in Den Haag betrokken waren.