HAARLEM - De raadkamer van de rechtbank in Haarlem heeft woensdag het voorarrest van Willem Holleeder en tien medeverdachten met dertig dagen verlengd. Wel schort de raadkamer van drie verdachten de voorlopige hechtenis vanaf donderdag op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerster van de rechtbank liet dat woensdag weten. De schorsing van het voorarrest van drie verdachten betekent dat zij donderdag uit de gevangenis worden vrijgelaten. Zij moeten zich dan wel aan de door de rechters gestelde voorwaarden houden.

Holleeder en zijn vermoedelijke kompanen werden op 30 januari gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, die mensen afperste en bedreigde. Een van de slachtoffers was vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in mei 2004 in Amsterdam-Zuid werd doodgeschoten. Ook wordt vermoed dat de vorig jaar vermoorde vastgoedmakelaar Cees Houtman en de vastgoedhandelaren J.W. en R.F. onder de afpersing gebukt gingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg dinsdag slechts om een verlenging van dertig dagen van het voorarrest. Justitie had ook om negentig dagen kunnen verzoeken.

Zwaktebod

Volgens advocaat J. Kuijpers van verdachte Marcel K. is dat een "zwaktebod" van het OM geweest. De vraag om een kortere termijn zou het in zijn ogen voor de raadkamer makkelijker maken om de verdachten nog achter de tralies te houden. De advocaat van Holleeder, A. Moszkowicz, zei dinsdag uit het dossier op te maken dat het OM hoopt dat er binnenkort aangiftes tegen zijn cliënt zullen volgen en dat getuigen zich zullen melden.

Inmiddels is duidelijk dat het politieteam dat onderzoek doet naar Holleeder en de zijnen, informatie uitwisselt met het team dat op de zaak tegen Itzhak M. zit. M. wordt verdacht van het afpersen van diverse personen, onder wie de vleugellam geraakte ondernemer Erik de Vlieger, voor wie hij ooit als veiligheidsadviseur fungeerde.

Afpersing

Holleeder heeft volgens twee getuigen in de zaak-M. met de afpersing van De Vlieger van doen gehad. De ondernemer heeft volgens hen gezegd dat hij overwoog via Endstra de hulp van Holleeder in te roepen tegen de afpersing door Israëli's. Holleeder zou op zeker moment bij De Vlieger hebben aangebeld en hem hebben gemaand zijn huis direct te verlaten, omdat hij anders zou worden doodgeschoten.

De ondernemer werd vervolgens in de kofferbak van een auto weggevoerd. De Vlieger zelf heeft dit hele verhaal al eerder naar het rijk der fabelen verwezen.