AMSTERDAM - De vorig jaar doodgeschoten advocaat Evert Hingst was als infiltrant actief voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). In die hoedanigheid was hij doorgedrongen tot de kringen van 'topcriminelen' Mink K. en Stanley H. Dat schrijft het weekblad Vrij Nederland in de jongste editie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twee weken geleden ontstond er politieke ophef over uitgelekte stukken van de geheime dienst. Er was sprake van een infiltrant in de onderwereld met de geheimzinnige naam Sentaro.

Spion

Deze spion was doorgedrongen tot de drugs- en wapenbende van Mink K. en Stanley H., een groep met corrupte contacten bij de politie. Meerdere betrouwbare bronnen in justitiekringen bevestigen aan VN dat deze undercover niemand minder was dan advocaat Hingst.

Mink K.

Hingst was in 1998 als jong aankomend advocaat de prot&eacutegé van topcrimineel Mink K. Toen K. dat jaar werd aangehouden voor wapenhandel ging Hingst dagelijks naar de gevangenis om hem te bezoeken. 'Je kan als jonge raadsman enthousiast zijn, maar dit was wel een beetje absurd,' zegt een advocaat die hem gekend heeft in VN. 'Maar je verwacht niet dat een advocaat met geheimhoudingsplicht wordt geronseld door de inlichtingendienst.'

De AIVD wil niet op het bericht in Vrij Nederland reageren.