KARLSRUHE - Een wet die de Duitse luchtmacht toestemming geeft om gekaapte passagiersvliegtuigen neer te schieten, is ongrondwettelijk en moet worden geschrapt. Dat heeft het Duitse Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe woensdag besloten.

De wet werd door de vorige rood-groene coalitie uitgewerkt na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de VS. Het geeft de minister van Defensie het recht om een vliegtuig neer te laten schieten om een nog grotere ramp te voorkomen. Er waren zes klachten ingediend tegen de wet. Volgens de tegenstanders mag de Staat niet het leven van onschuldige mensen opofferen om anderen te redden.

11 september

Op 11 september 2001 werden in de Verenigde Staten vier passagierstoestellen gekaapt die vervolgens werden gebruikt voor aanslagen in New York en Washington. Een aanslag met een vierde gekaapt vliegtuig mislukte doordat de passagiers de kapers tegenwerkten.

Volgens het hof staat de grondwet toe om het leger in te zetten bij ernstige ongelukken en natuurrampen, maar heeft het niet het recht wapens in te zetten. De wet is volgens het hof ook in strijd met de menselijke waardigheid. Ook hebben passagiers van een gekaapt toestel het basisrecht op leven.

De regering stelde de wet in 2003 op nadat een verwarde piloot voor paniek had gezorgd door boven Frankfurt te vliegen en het erop leek dat hij het toestel wilde laten neerstorten op het gebouw van de Europese Centrale Bank.