DEN HAAG - Houders van bijvoorbeeld buitenlopende kippen of eenden moeten hun pluimvee vanaf maandag afschermen van wilde vogels. Deze maatregel geldt voor heel Nederland en is bedoeld om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Dat heeft minister Veerman van Landbouw woensdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij roept de houders van pluimvee nu al op om hun dieren af te schermen. Vanaf maandag zijn ze daartoe verplicht en is het strafbaar als pluimvee buiten loopt.

Pandemie

Als een pandemie (griepepidemie) Nederland treft, zal de economie daarvan schade ondervinden, maar niet totaal ontwricht raken. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft dat woensdag, namens premier Balkenende en de ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Remkes (Binnenlandse Zaken) geantwoord op vragen van de VVD.

Snelle verspreiding

Het was al de bedoeling dat in gebieden met hoge risico's, waar veel trekvogels komen, het pluimvee zou worden afgeschermd. Veerman heeft deze maatregel nu uitgebreid naar heel Nederland wegens de snelle verspreiding van vogelgriep naar onder meer Duitsland.

De afschermplicht houdt in dat er geen contact mag zijn tussen hobbydieren en wilde vogels. Ook besmetting via uitwerpselen van wilde vogels moet worden voorkomen. Veerman heeft verder besloten dat pluimveemarkten en tentoonstellingen of shows met siervogels vanaf maandag verboden zijn. Overdekte markten en tentoonstellingen zijn wel toegestaan.

Onzekerheden

De Nederlandse Werkgroep voor Hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP) kan het besluit van Veerman "gezien de grote onzekerheden wel volgen", zei voorzitter S. Westendorp. Maar hij blijft erbij dat het afschermen van hobbypluimvee weinig nut heeft.

Onrust

Het risico dat de hobbydieren vogelgriep verspreiden, is volgens Westendorp klein. Hij verwacht dat het besluit van de minister tot onrust zal leiden onder zijn achterban. De professionele pluimveehouders hebben al laten weten voorstander te zijn van een ophokplicht.

Frankrijk

Ook Frankrijk voert een ophokplicht in verband met de vogelgriep. Dat maakte minister Bussereau van Landbouw woensdag bekend. Frankrijk is de belangrijkste exporteur van pluimvee in de Europese Unie. Het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 is al in verscheidene EU-landen geconstateerd waaronder Duitsland en Oostenrijk.