BERLIJN - De dode zwanen die zijn gevonden op een Duits eiland in de Oostzee hebben inderdaad het gevreesde H5N1-virus. Dat hebben verdere tests in de nacht van dinsdag op woensdag bevestigd, zei een expert de Duitse televisie woensdagochtend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Helaas is het bevestigd dat de zwanen waren geïnfecteerd met H5N1 uit Azië", aldus Reinhard Kurth, hoofd van het Robert Koch Insitut in Berlijn. "We hebben er geen enkele twijfel meer over."

Besmetting

H5N1 heeft mogelijk niet alleen zwanen maar ook andere vogelsoorten besmet. Volgens de Rotterdamse viroloog A. Osterhaus, die pleit voor onderzoek naar een mogelijke besmetting bij andere vogels als eenden, zou dat de snelle verspreiding van het virus over Europa verklaren.

Zwanen

Zwanen zijn "heel gevoelig" gebleken voor het virus, waardoor ze snel doodgaan, zei Osterhaus woensdag. Gezien het tempo waarin de ziekte zich verspreidt - enkele dagen na de vondst van de dode zwanen in Italië en Griekenland zijn dieren aangetroffen in Duitsland - sluit hij niet uit dat andere wilde vogels minder zichtbaar het virus verspreiden.

Nederland

Of Nederland zich snel in het rijtje Europese landen met het H5N1-virus kan scharen, durft de viroloog niet te voorspellen. "Het is niet onmogelijk dat het binnen enkele dagen ook hier is. We moeten er rekening mee houden dat het komt." Dat minister Veerman (Landbouw) besloten heeft de ophokplicht voor het pluimvee te vervroegen van 1 maart naar maandag 20 februari noemt Osterhaus dan ook "absoluut zinnig".

Want dat het steeds om enkele gevonden dode vogels gaat, maakt de situatie volgens hem niet minder ernstig. "Het feit dat een heel gevaarlijk virus voor mensen en dieren in de buurt is, is al heel erg zorgwekkend."