AMSTERDAM - Nederlanders zijn relatief trouw binnen hun vaste relatie. Een op de vijf Nederlanders is wel eens vreemd gegaan en de helft daarvan beperkte het tot één keertje, staat in het dinsdag gepubliceerde valentijnsonderzoek van TNS NIPO. Duitsers, Fransen, Engelsen en Spanjaarden scoren een stuk slechter. Onder Italianen werden de meeste vreemdgangers gevonden: 45 procent.

Nederlandse mannen die een slippertje maken, zijn op zoek naar spanning en willen de sleur doorbreken. Vrouwen maken de keuze minder bewust. Ze worden per ongeluk verliefd, gaf de helft als reden. Van de vreemdgangers loopt ongeveer de helft nog met het geheim rond. De andere helft heeft het in de meeste gevallen (78 procent) zelf opgebiecht en daarmee is de Nederlander ook het meest openhartig.

Spijt

Nog niet de helft van de Nederlanders die vreemd ging, heeft daar spijt van (43 procent). Italianen plegen weliswaar vaak overspel, maar hebben ook sneller last van hun geweten (66 procent).

Na het bekendworden van ontrouw betekende dat in de helft van de Nederlandse gevallen ook het eind van de relatie. Het onderzoek (Valentijn: rozengeur of valse schijn) is uitgevoerd onder in totaal 7819 mensen met de genoemde nationaliteiten.