WENEN/BRUSSEL/ROME - Twee dode zwanen die onlangs in het zuiden van Oostenrijk zijn gevonden, zijn besmet met de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Dat heeft het Oostenrijkse bureau voor voedselveiligheid dinsdag bekendgemaakt.

In een laboratorium van de Europese Unie in Groot-Brittannië zijn eerdere testresultaten bevestigd dat de zwanen inderdaad de gevreesde ziekte onder de leden hadden. Eerder bleken ook vogels in Griekenland, Italië en verscheidene Europese landen buiten de EU besmet met het H5N1-virus.

Veiligheidszone

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, stelt vanaf dinsdagavond een veiligheidszone in van drie kilometer rondom de plaats waar de zwanen zijn aangetroffen. Verder komt daaromheen een surveillancezone van tien kilometer. Binnen de veiligheidszone zal een ophokplicht gelden en mag geen pluimvee worden vervoerd. Ook komen er verscherpte controlemaatregelen en is de jacht binnen de veiligheids- en surveillancezone verboden.

Lente

De komst van de lente zal een groter risico op de verspreiding van vogelgriep in Europa met zich meebrengen, zo waarschuwde dinsdag een vertegenwoordiger van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Dat komt door de terugkeer van trekvogels uit warmere landen in Afrika als de temperaturen gaan stijgen.

Toch vindt de FAO paniek rond de uitbraak van vogelgriep in Europa volkomen overdreven. Als in een bepaald land het H5N1-virus wordt vastgesteld in trekvogels, bijvoorbeeld zwanen, worden extra maatregelen getroffen om de overdracht van het virus op pluimvee te verminderen.

Tot nu toe is nog nooit een geval geconstateerd waarbij de ziekte van trekvogels op mensen is overgebracht. Wel zijn er in Azië mensen besmet geraakt die contact hadden met pluimvee.

Iran

Het vogelgriepvirus heeft ook Iran bereikt, meldde de Iraanse veterinaire dienst dinsdag. De dodelijke H5N1-variant is vastgesteld bij 135 dode ganzen die in het noordwesten van het land werden gevonden. Internationale laboratoria hebben dat bevestigd.

Turkije, waar het virus al eerder opdook, beschuldigde Iran en andere buurlanden er eind januari van dat ze het bestaan van het vogelgriepvirus in hun landen geheimhielden.

Voodoopriesters

Afrikaanse voodoopriesters die bij rituelen levende kippen de nek doorbijten, lopen gevaar op besmetting met de vogelgriep. Daarom is voorlichting bittere noodzaak. Die oproep komt van de autoriteiten van Benin, buurland van Nigeria waar vorige week H5N1 onder kippen is vastgesteld.

Priesters richten zich met rituelen en gebeden tot hun goden om te genezen of om andere gunsten te vragen. Kippen worden daarbij het vaakst geofferd, maar ook doden de priesters schapen en geiten. Het ministerie van Landbouw in Benin gaat nu informeren over de gevaren van dergelijke praktijken in de gebieden waar veel voodoopriesters opereren.