JERUZALEM - Omri, de zoon van de Israëlische premier Sharon, is dinsdag veroordeeld tot negen maanden celstraf. Omri was verwikkeld in een corruptieaffaire met campagnegelden. De man hoeft overigens pas over een halfjaar de gevangenis in, omdat zijn vader nog altijd in coma ligt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Omri Sharon (41) kreeg ook nog een voorwaardelijke straf van negen maanden en moet 65.000 euro boete betalen. Zijn advocaten gaan in hoger beroep.

Hij bekende in november schuld in een corruptiezaak over de financiering van een verkiezingscampagne van zijn vader. Hij was aangeklaagd voor fraude, schending van het publieke vertrouwen en meineed.

Nepfirma's

Omri had buitenlandse nepfirma's opgericht om aan geld te komen om zijn vader in 1999 financieel bij te staan om leider van de rechtse Likud-partij te worden. Dat zou hem 6 miljoen shekel (1,3 miljoen dollar) hebben opgeleverd.

Partijfinanciering vanuit het buitenland is verboden in Israël. De premier zou daar overigens nooit weet van hebben gehad. Omri Sharon gaf eerder dit jaar zijn zetel op in de volksvertegenwoordiging.