OLDENZAAL/MAASTRICHT - De spot drijven met de profeet Mohammed is verboden tijdens carnavalsoptochten in verschillende steden. Het bestuur van de carnavalsvereniging in Oldenzaal, waar de grootste optocht boven de rivieren wordt georganiseerd, zal afbeeldingen en leuzen over de profeet niet tolereren. Ook in Limburg is het verboden met de profeet te spotten. In Den Bosch geldt geen verbod, maar niemand verwacht problemen.

"We willen graag carnaval vieren met alle bevolkingsgroeperingen inOldenzaal", zei voorzitter P. Kip van de Grote Twentsche Carnavalsoptocht dinsdag. Het optochtbestuur in Oldenzaal zal bij de voorinschrijvingen streng controleren. "De gebeurtenissen van afgelopen weken in Denemarken hebben een rol gespeeld bij ons besluit. Echter, we proberen al jarenlang een optocht te houden die niet aanstootgevend is, maar wel erg leuk is", aldus Kip.

Elk jaar doen tussen de 4000 en 5000 wagens en loopgroepen mee in Oldenzaal. De optocht wordt dit jaar op 26 februari gehouden.

Cartooncrisis

Mohammeds en boerkadragers zullen ook niet meelopen in de Limburgse optochten. De Heerlense carnavalsvereniging De Winkbülle zal dat niet toestaan. Het optochtreglement verbiedt aanstootgevende en beledigende teksten of uitbeeldingen. Een woordvoerder van de Rogstaekers uit Weert ziet een andere reden waarom de cartoons geen aandacht krijgen: "Bij het sluiten van de inschrijving voor de optocht moest de cartooncrisis nog uitbreken".

Bij de Maastrichtse carnavalsvereniging De Tempeleers gaan ze er blind van uit dat niemand de cartoons als onderwerp zal kiezen. "Het is niet gebruikelijk dat carnavalvierders mensen of groeperingen kwetsen tijdens de optocht. Bin Laden is ook nooit onderwerp geweest in een optocht toen daar ophef over was", aldus woordvoerder F. Jongen van De Tempeleers.

"Hooguit worden burgemeester of wethouders op de hak genomen." Mocht er toch iemand een scheve schaats rijden, dan geldt het optochtreglement en kan de persoon of groep daarop aangesproken worden, aldus Jongen.

Fatsoen

In Den Bosch zal geen verbod worden opgelegd zoals in Oldenzaal. "De mensen hebben zelf het fatsoen en weten wat wel en niet kan", aldus R. van de Laar, minister-president van de Oeteldonksche Club van 1882. Hij wijst erop dat het carnaval in Oeteldonk, de naam voor Den Bosch tijdens carnaval, een 'boertig' carnaval is.

"De stad wordt drie dagen omgetoverd tot dorp. Er wordt vooral de spot gedreven met lokale kwesties zoals gemeentebestuur en het vertrek van Karel Noordzij als prins Amadeiro XXIV. Noordzij is tevens voorzitter van het pensioenfonds PGGM. Voor mondiale zaken is nauwelijks ruimte tijdens het carnavalsfeest in Den Bosch.