BAGDAD - Saddam Hussein heeft dinsdag gezegd dat hij en andere beklaagden al drie dagen in hongerstaking zijn. Zondag maakte zijn hoofdadvocaat nog bekend af te zien van een hongerstaking. Saddam voert op die manier actie tegen "de manier waarop we naar de rechtszaal worden gebracht", aldus de Iraakse ex-dictator aan het begin van een nieuwe zittingsdag van het Iraaks Hoog Strafgerechtshof in Bagdad.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Saddam en een aantal andere beklaagden, die bij twee eerdere zittingen waren weggebleven, werden maandag gedwongen om de zitting bij te wonen.

Het begin van de zitting verliep dinsdag net als eerder chaotisch. De ex-president kwam leuzen roepend de rechtszaal in en viel rechter Abdel Rahman geregeld in de rede. Zijn halfbroer Barzan Al Tikriti riep, gekleed in pyjama-achtige kleding: "Ik offer het bloed van mijn moeder en vader voor de grote Baath-partij."

Dinsdag horen de rechters getuigen uit de omgeving van Saddam. Het gaat onder andere om een voormalige minister van Cultuur, Hamid Youssef Hummadi, en een voormalig lid van de inlichtingendienst. Saddam en zeven andere verdachten staan terecht voor de moord op 148 mensen in Dujail na een mislukte aanslag in 1982.