DENPASAR - Een Indonesische rechtbank heeft dinsdag twee Australiërs ter dood veroordeeld, omdat ze vanaf het vakantie-eiland Bali probeerden heroïne te smokkelen. De twee, die het vuurpeloton wacht, waren de leiders van een groep van negen die in april waren gearresteerd. Vier anderen kregen levenslang opgelegd. Het oordeel tegen de resterende drie volgt woensdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De uitspraak kan de gevoelige relatie tussen Jakarta en Canberra bemoeilijken. Premier John Howard omschreef de acties van de ter dood veroordeelde Andrew Chan (21) en Myuran Sukumaran (24) als "stom" en hun veroordeling een waarschuwing voor anderen. Australië zal de Indonesische autoriteiten om clementie vragen.

De 'Negen van Bali' zouden hebben geprobeerd 8,3 kilo heroïne van het vakantie-eiland naar Australië te smokkelen. Sommigen werden op heterdaad betrapt op de luchthaven van Denpasar, terwijl de politie anderen in een nabijgelegen hotelkamer arresteerde.

Tip

Veel Australiërs zijn boos op de autoriteiten omdat het negental werd opgepakt na een tip van de Australische politie. Die had beter kunnen wachten tot de verdachten in Australië waren geland, vinden velen.

Indonesië straft de laatste jaren steeds strenger tegen de handel in verboden middelen. Chan en Sukumaran voegen zich bij 35 anderen die wegens drugsdelicten in de dodencel zijn beland.