AMSTERDAM - Heineken-ontvoerder Willem Holleeder wilde een deel van het losgeld dat voor de vrijlating van de biermagnaat werd betaald, teruggeven aan de familie. Dat zou in dagboekaantekeningen van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra staan. De aantekeningen maken deel uit van het strafdossier tegen Holleeder, schrijft Algemeen Dagblad dinsdag.

Alfred Heineken werd in 1983 ontvoerd. Zijn familie betaalde 35 miljoen gulden losgeld voor zijn vrijlating. Van dat bedrag is acht miljoen gulden nooit getraceerd. Holleeder zou van plan zijn geweest een deel van dat geld terug te geven aan de familie van de in 2002 overleden Heineken.

Willem Holleeder werd samen met dertien medeverdachten eind januari aangehouden. Hij wordt onder meer verdacht van afpersing van een aantal vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra. Nadat Endstra in mei 2004 in Amsterdam werd geliquideerd, startte de Nationale Recherche een onderzoek naar de 47-jarige Amsterdammer. Justitie beschikt over dagboekaantekeningen van Endstra waarin hij onder meer zijn relatie met Holleeder beschrijft.

Voorarrest

Het Openbaar Ministerie gaat de raadkamer van de rechtbank in Haarlem vragen om het voorarrest van Willem Holleeder en tien medeverdachten in de afpersingszaak met dertig dagen te verlengen. Dat zei J. Kuijpers dinsdag, de advocaat die Marcel K. bijstaat. K. wordt beschouwd als kompaan van Holleeder.

Het OM heeft in een uitzonderlijk lange toelichting van 27 pagina's duidelijk gemaakt welke ernstige bezwaren er zijn om de verdachten op vrije voeten te stellen, aldus Kuijpers. Hij sprak van een "zwaktebod".

Hells Angels

De voorgeleiding vindt plaats in de zogenoemde bunker in Amsterdam-Osdorp. Volgens Kuijpers neemt de raadkamer woensdag een besluit over de verzoeken. Hij trok in de zaak van zijn cliënt een vergelijking met de Hells Angels, omdat het OM "geen concrete verdenking" heeft tegen K.

In oktober pakte justitie een groot aantal Hells Angels op, onder meer op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Eind december waren alle verdachten weer op vrije voeten, omdat er volgens de raadkamer geen gronden waren om hen langer vast te houden.

Itzhak M.

Dinsdag werd verder duidelijk dat het politieteam dat onderzoek doet naar Holleeder en de zijnen, informatie uitwisselt met het team dat op de zaak tegen Itzhak M. zit. M. wordt verdacht van het afpersen van diverse personen, onder wie de vleugellam geraakte ondernemer Erik de Vlieger.

Holleeder zou volgens getuigenverklaringen in de zaak-M. met de afpersing van De Vlieger te maken hebben gehad. De Vlieger zou hebben gezegd dat hij overwoog via Endstra de hulp van Holleeder in te roepen tegen de afpersing door Israëli's.