ROTTERDAM - Onbekenden hebben maandag aan het begin van de avond in Rotterdam een koffertje uit de auto van een piket-officier van justitie gestolen. In de koffer zaten "op zichzelf niet vertrouwelijke werkinstructies voor de dienstdoende officier van justitie", aldus een verklaring van het Openbaar Ministerie.

In de koffer zaten wel 'werkinstructies' en telefoonnummers. "Daar zouden we niet graag van zien dat het op straat belandt", aldus een persofficier van het parket in Rotterdam. Volgens justitie zat er geen informatie over strafzaken in.

Het Openbaar Ministerie vraagt in de verklaring om de koffer terug te bezorgen. Ook is er een 'opsporingsonderzoek' ingesteld.

Terughoudend

Volgens justitie geldt "ook voor officieren van justitie dat zij terughoudend moeten zijn met het mee naar huis nemen van zaken die werkgerelateerd zijn. Uiteraard moet een piketofficier de desbetreffende koffer wél mee naar huis nemen."

"De piketofficier vindt het heel vervelend", aldus de woordvoerster. "Hem of haar wordt tot nu toe niets verweten."

Memorystick

Begin deze maand werd bekend dat een kapitein van de landmacht een memorystick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto had laten liggen. De vinders gingen met de memorystick naar RTL.

Ook vertrouwelijke informatie van andere overheidsinstellingen kwam op straat te liggen. Zo liet een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een floppy in een auto liggen die in handen kwam van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.