KANDAHAR - In de Afghaanse provincie Uruzgan zijn maandag vier Amerikaanse militairen gedood. Hun voertuig reed op een explosief toen zij op patrouille waren, zo maakte het Amerikaanse leger in Afghanistan bekend. Vervolgens werden de Amerikanen onder vuur genomen. De taliban, de voormalige fundamentalistische machthebbers in het land, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Tussen de 1200 en 1400 Nederlandse militairen worden later dit jaar uitgezonden naar Uruzgan.

Operatie

Eerder meldde een zegsman van de talibanstrijders dat er bij gevechten in Uruzgan een onbekend aantal Amerikaanse militairen was gedood. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigde toen dat er een operatie gaande was in Uruzgan. Volgens het in Pakistan gevestigde persbureau Afghan Islamic Press zijn bij de gevechten zeker zes strijders van de taliban omgekomen.

Het aantal gedode Amerikaanse militairen in Afghanistan dit jaar is nu opgelopen tot zeven. Sinds de invasie in het land vijf jaar geleden zijn al meer dan 130 Amerikanen gesneuveld. De VS hebben momenteel ongeveer 15.000 militairen in het Aziatische land.

Gijzeling

In de provincie Helmand vielen zondagavond laat ook doden tijdens en na een aanval van talibanstrijders op Afghaanse agenten die in opdracht werken van de coalitietroepen. Naar verluidt vielen er acht doden onder de politiemannen, van wie een deel ook een korte tijd in gijzeling werd gehouden. Groot-Brittannië stuurt op korte termijn meer dan 3000 militairen naar Helmand.

In Kunar, ook een Afghaanse provincie, viel ten minste één dode. Een Afghaanse militair sneuvelde door een bomaanslag.