LONDEN - De Britse militaire politie heeft zondag een man gearresteerd in het onderzoek naar een video waarop Britse soldaten Iraakse jongeren molesteren. Dat heeft het ministerie van Defensie maandag gezegd. Meer wilde de woordvoerder niet zeggen. De Britse militaire politie gaat ervan uit dat de video echt is.

Ze is een onderzoek gestart en probeert naarstig de identiteit van alle betrokken soldaten vast te stellen, meldde maandag The Guardian. Mogelijk gaat het om een pantserbrigade uit Duitsland, die tot april 2004 in de Zuid-Iraakse stad Basra was gelegerd.

De sensatiekrant News of the World maakte de inhoud van de videoband zondag openbaar. De opnamen zijn volgens het blad gemaakt door een Britse officier, wiens stem op de band te horen is. Hij moedigt de manschappen aan geweld te gebruiken tegen de Irakezen, die waren opgepakt tijdens een betoging. De soldaten steken ook de draak met de smeekbeden van hun slachtoffers.

De Britse premier Tony Blair reageerde zondag geschokt op de video, die gemaakt zou zijn in 2004. De acht soldaten slaan en schoppen de weerloze jongeren op zeer wrede wijze. Blair zei dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.