BAGDAD - Twee getuigen die maandag zouden worden gehoord in het proces tegen de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein, hebben gezwegen. Beiden zeiden alleen te zijn gedwongen om te getuigen. Het proces is verdaagd naar dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De getuigen waren Ahmed Khudayir, destijds het hoofd van het presidentiële bureau, en Hassan Al Obeidi, een voormalige hoge inlichtingenofficier. Ahmed Khudayir zei dat hij was gedwongen om als getuige op te treden, maar dat hij niets had te zeggen. Ook Obeidi weigerde te getuigen.

Saddam Hussein verscheen maandag in de rechtszaal bij de hervatting van het proces. De Iraakse dictator en zeven medeverdachten bleven weg bij twee eerdere zittingen voor het Iraaks Hoog Strafgerechtshof in Bagdad.

Boos

De ex-dictator was zichtbaar boos en viel verbaal hard uit tegen de voorzittend rechter Rauf Rasheed Abdel Rahman. "Ik ben met geweld de rechtszaal binnengebracht", schreeuwde de ontstemde Saddam. "Weg met de verraders, weg met Bush, lang leve de ummah (islamitische natie)".

Ook een aantal van de medeverdachten in de rechtszaal liet zich niet onbetuigd. Saddams halfbroer Barzan Ibrahim Hassan Al Tikrit onderbrak de rechter voortdurend. Hij werd een paar keer door bewakers in zijn stoel geduwd toen hij opstond.

Aanslag

Saddam en zeven andere verdachten staan terecht voor de moord op 148 mensen in Dujail na een mislukte aanslag in 1982.