DEN HAAG - De politie denkt zaterdagavond een confrontatie tussen supporters van Ajax en ADO Den Haag te hebben voorkomen. Volgens de woordvoerder in Amsterdam verzamelden zich in Amsterdam en in de omgeving van Den Haag groepen supporters.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Politiewoordvoerders in beide steden zeiden dat er aanwijzingen waren dat de twee groepen hadden afgesproken elkaar te treffen.

Brand

De verwikkelingen volgden, nadat vrijdagavond ongeveer zeventig aanhangers van Ajax het clubhuis van ADO Den Haag waren binnengevallen. Ze probeerden brand te stichten in het supportershome in het Zuiderpark, richtten vernielingen aan mishandelden acht ADO-fans. Diezelfde avond voorkwam de Haagse politie al dat ADO-aanhangers verhaal gingen halen in Amsterdam.

Tien personen die zouden behoren tot de harde kern van Ajax-aanhangers, werden aangehouden.

Auto

Bij de Amsterdam ArenA kwamen zaterdagavond ongeveer 150 Ajax-fans bijeen. Na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) besloot de mobiele eenheid het terrein bij het clubhuis af te sluiten en alle aanwezigen te controleren. Mensen mochten pas weg bij het stadion als ze zich hadden kunnen identificeren. Ze moesten hun auto achterlaten.

Vanaf zondagochtend konden ze hun voertuig ophalen, waarbij de politie auto en eigenaar opnieuw een uitgebreid controleerde. Die maatregel kon de politie nemen, omdat burgemeester Cohen van Amsterdam een noodverordening had afgekondigd.

Wapens

Bij het Amsterdamse supportershome werden zeven personen werden aangehouden, omdat ze zich niet konden of wilden legitimeren of wegens beledigend gedrag. De politie stuurde ze zondag weg. In het Amsterdamse clubhuis trof de politie tientallen wapens aan, waaronder slag- en stootwapens, zwaar vuurwerk en een ploertendoder. Ook werd een grote hoeveelheid harddrugs in beslag genomen.

Burgemeester Deetman van Den Haag besloot na het incident van vrijdagavond dat de voetbalwedstrijd ADO-Ajax zondag zonder Ajax-supporters moest worden gespeeld. Hij stelde ook een noodverordening in. Rond de wedstrijd zelf stuitte de politie niet op problemen en er werd niemand aangehouden.

Politiebusjes

Hoeveel politiemensen zondag werden ingezet en welke maatregelen waren getroffen om te voorkomen dat aanhangers van beide clubs elkaar toch zouden ontmoeten, maakte de politie niet bekend. Wel stonden op onder meer viaducten over de snelwegen tussen Amsterdam en Den Haag politiebusjes en ook bij de NS-stations waren agenten opgesteld.

De KNVB en de besturen van Ajax en ADO schaarden zich achter Deetmans besluit om geen supporters van de Amsterdamse club toe te laten. KNVB-directeur H. Kesler complimenteerde de burgemeester met zijn "moedige" besluit om de wedstrijd toch door te laten gaan. "De ernst van dit incident is ons duidelijk. We praten hier over keiharde criminaliteit."

Bliksemactie

Een ADO-woordvoerder zei erg geschrokken te zijn. "Hier was sprake van een bliksemactie. Een grote groep Ajax-fans overviel hooguit acht nietsvermoedende ADO-fans in het supportershonk. Die mensen hebben dekking moeten zoeken voor hun leven."

Ajax-voorzitter J. Jaake zei zich machteloos te voelen. "Ik weet niet wat de club nog meer moet doen om voetbalvandalisme aan te pakken. Er is ontzettend veel energie gestoken in contacten met de aanhang en een heleboel maatregelen helpen. Maar deze harde kern is blijkbaar niet te beteugelen en dat is een trieste zaak."

Stel gekken

Volgens Jaake heeft het voorval van vrijdagavond niets met voetbal te maken. "In het stadion hebben we de zaken aardig op orde, daar is het goeddeels verdwenen. Tegen dit soort van tevoren bedachte acties van een stel gekken kan de club weinig uitrichten."

Deetman stelde zaterdag dat de politie werd verrast door de actie van Ajax-aanhang bij het Haagse supportershome. "We hadden sinds woensdag alle draaiboeken voor wedstrijden zoals tegen Ajax paraat. Maar we hadden geen enkele aanwijzing dat dit zou gaan gebeuren. Dat geldt ook voor de ADO-aanhang die rustig zat te kaarten in het honk."

Aanbevelingen

Het Auditteam Voetbalvandalisme stelde in augustus 2005 dat in het seizoen 2004-2005 supportersgroepen steeds vaker ver voor de wedstrijd of zelfs de avond ervoor de confrontatie met elkaar zoeken. Een van de toen gedane aanbevelingen was dat politiekorpsen hun informatieuitwisseling moeten optimaliseren.

Na ongeregeldheden voor en na de wedstrijd Feyenoord-Ajax in 2005 dreigden Cohen en de Rotterdamse burgemeester Opstelten bij nieuwe ongeregeldheden vijf jaar geen fans van de bezoekende club toe te laten bij de voetbalklassieker.

Goede supporters

Deetman kondigde zaterdag aan dat maandag vrijwel zeker wordt besloten dat Ajax-supporters voor die periode niet welkom zijn bij wedstrijden in Den Haag. Hij wil wel bezien of de maatregel niet voor alle Ajax-fans hoeft te gelden, zodat de goede supporters niet hoeven te lijden onder de kwaadwillenden.

De Amsterdamse burgemeester Cohen toonde zich tevreden over dit voornemen.