BAGDAD - Saddam Hussein ziet af van een eerder voornemen om maandag in hongerstaking te gaan. Dat heeft zijn hoofdadvocaat Khalil Dulaimi zondag laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder op de dag had Khamis Al Aubeidi, een ander prominent lid van het advocatenteam van Saddam Hussein, gezegd dat de oud-dictator en zeven medeverdachten in hongerstaking zouden gaan, omdat ze niet tevreden zijn over de rechter die het proces tegen hen leidt.

Dulaimi zei later op de dag dat Saddam het plan heeft laten varen. Hij stelde dat enkele andere verdachten maandag mogelijk wel in hongerstaking gaan.

Verdaagd

Saddam en zeven andere verdachten staan terecht voor de moord op 148 mensen in Dujail na een mislukte aanslag in 1982. Het proces werd anderhalve week geleden verdaagd. Saddam en de andere gedaagden bleven toen voor de tweede achtereenvolgende dag weg.

Voorzittend rechter Rauf Rasheed Abdel Rahman wil het proces maandag hervatten. De oud-dictator wil dat Rahman wordt vervangen.

Wrok

Twee weken geleden liep Saddam Hussein boos weg uit de zaal na een aanvaring met de rechter. Volgens Saddam en zijn advocaten is Rahman uit op een snelle veroordeling en koestert hij een persoonlijke wrok tegen de oud-leider, waardoor een eerlijk proces niet mogelijk is.

Veroordeeld

Volgens Dulaimi kan de Koerd Rahman niet objectief recht spreken omdat hij ten tijde van het regime van Saddam Hussein tweemaal bij verstek is veroordeeld. Verder zou de rechter toen lid zijn geweest van een oppositionele nationalistische Koerdische partij.

Rahman vervangt Rizgar Amin die ontslag nam, omdat de politiek hem naar zijn zeggen te veel onder druk zette om de aangeklaagden niet oeverloos aan het woord te laten.